Je bekijkt nu Review: Samen spelen, wat nou delen?

Review: Samen spelen, wat nou delen?

Samen spelen, wat nou delen?‘ is een boek over het begeleiden van kinderen in de omgang met andere kinderen. Want hoe leer je je kind om zelf ruzies op te lossen? Hoe kan je de band tussen je kinderen verstevigen zodat het gezelliger wordt in huis? En hoe leer je je kind omgaan met sociale druk op het schoolplein? Het boek is geschreven door Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling en uitgegeven door uitgeverij Kosmos.

Inhoud
Het boek start met een inleiding en dan volgen er 10 hoofdstukken. Het gaat over het krijgen van een broertje of zusje. De band tussen broers en zussen. Vriendschappen en samen spelen. Ruzie en het weer goed maken. Frustraties onder woorden brengen. De ontwikkelingsfases van kinderen. En wat je kan doen in vervelende sociale situaties.

Dit boek moet je lezen als een kookboek. Pak de dingen er uit die voor jou geschikt zijn. Sla hoofdstukken over die niet voor jou van toepassing zijn. En zit je met je handen in het haar, ga dan vooral dat hoofdstuk lezen wat bij jouw probleem past. Neem adviezen die je aanspreken aan, laat de adviezen die niet bij jou of jouw kind passen links liggen. Dit schrijven Eva en Elsbeth in de inleiding van dit boek en dat heb ik gedaan! Lees hieronder verder over wat ik er uit heb gehaald voor thuis én voor in de klas.

Thuis
Onze dochter van 3 is helemaal gek van haar kleine baby zusje. Het liefst zit ze er bovenop. Maar je begrijpt, dat wil ik liever niet. Eva en Elsbeth schrijven daar ook over. Een van de adviezen is: pas op met te veel zeggen wat er niet mag. Probeer te formuleren wat er wel mag. Veel adviezen zijn herkenbaar en dat geeft mij dan ook weer een goed gevoel.

De oudste twee kunnen samen heerlijk spelen, maar elkaar ook flink dwars zitten. Hoogst irritant, maar… wel heel normaal. Door ruzie te maken leren ze voor zichzelf op te komen. En ook dat ze rekening met anderen moeten houden. Eva en Elsbeth beschrijven wanneer je ingrijpt en wanneer niet. En wat je eigen houding is tijdens de ruzie van je kinderen. Hoe je bijvoorbeeld luistert zonder te oordelen. In een apart kader beschrijven ze ook 6 valkuilen.

Eva en Elsbeth schrijven regelmatig dat je je kind ook ruimte moet geven om te klagen of boos of verdrietig te zijn. Iets waar we ons niet altijd bewust van zijn. Omdat we het misschien graag snel weer samen ‘goed’ willen hebben.

In de klas
In hoofdstuk 7 schrijven Eva en Elsbeth over hoe je een kind leert het goed te maken. Een hoofdstuk met herkenbare situaties. Juist ook op school!
Alle kinderen doen wel eens iets waar ze andere kinderen mee kwetsen, of pijn doen. Per ongeluk of expres. Juist in deze situaties leren ze dat je rekening met elkaar moet houden. Leren ze verantwoordelijkheid nemen, het goed te maken met elkaar en excuses te maken. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf, wij moeten ze dat leren. Eva en Elsbeth schrijven o.a. het volgende: Richt je aandacht eerst op het gekwetste kind. Help het andere kind (op een neutrale manier) te begrijpen wat er is gebeurd. Help het kind de ander te troosten.
Sommige kinderen hebben moeite om ruzies op te lossen met woorden. Ze slaan, schoppen of bijten. Maak je niet druk, het is iets wat het kind moet leren. Help het kind om emoties al eerder te uiten, voordat de emmer overloopt. Onderneem op tijd actie en heb vertrouwen in wat het kind wél kan leren.

Er staan nog veel meer waardevolle adviezen in dit hoofdstuk en de rest van het boek! Ga jij hem lezen?

Samen spelen, wat nou delen?
Schrijvers: Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: € 17,50

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Review: Samen spelen, wat nou delen?

Marianne van de Wal

Marianne van de Wal is gastblogger op klasvanjuflinda.nl Ze werkt al ruim 10 jaar als leerkracht in de onderbouwgroepen. Ze ontwerpt en ontwikkelt haar eigen lessen en materialen. Voor haar staat spelen in hoeken, lezen in boeken, ervaringen delen en verhalen op schrijven, centraal. Marianne geeft 3 dagen per week les in groep 2/3 op een kleine, zelfstandige en gezellige basisschool in Best. Ze is getrouwd en moeder van 4 jonge kinderen van 0-6 jaar.

Geef een reactie