Je bekijkt nu Review: Wereldsteden

Review: Wereldsteden

De wereld om ons heen onderzoeken we maar al te graag. Wat dacht je van 30 wereldsteden ontdekken zonder op reis te gaan? Het kan met het nieuwe boek ‘Wereldsteden’ van Georgia Cherry. Ik vertel je er graag meer over.

De inhoud
Je ontdekkingsreis begint al op de voorkant van dit grote prentenboek. De mooi ‘zachte’ kaft bestaat uit diverse postzegels met de namen van de 30 wereldsteden. Elke postzegel bevat een afbeelding waardoor je al een beetje idee krijgt wat typisch is voor deze stad. Als je het boek openslaat vind je de inhoudsopgave die bestaat uit postzegels van de 30 wereldsteden die aan bod komen.

Elke wereldstad beslaat twee pagina’s die een grove indeling weergeven van de stad zelf, met daarbij de afbeeldingen van diverse hoogtepunten. Zo vind je in Londen Buckingham Palace, maar ook Portobello Market wordt genoemd. Bij die afbeeldingen staat kort iets omschreven over de inhoud, maar word je ook uitgenodigd door teksten als: ‘Huur rolschaatsen bij het Praagse Kasteel’.

Ook bevat elke stad een kader waarin kort een aantal typische kenmerken worden genoemd. Je leest welke taal er gesproken wordt, wat het aantal inwoners is en welke vlag er bij het land hoort waar deze stad onderdeel van is.

Review: Wereldsteden

De illustraties
Er is heel veel te zien in dit prentenboek. Hoewel er veel kleuren worden gebruikt is het geheel niet kleurrijk, omdat de kleuren niet fel zijn. Doordat er veel afbeeldingen zijn per twee pagina’s is dit juist fijn, zodat het geheel wel overzichtelijk is. Je wordt nieuwsgierig gemaakt door de vele afbeeldingen die je per stad kunt vinden.

In de praktijk
Ik heb het nog nooit zo leuk gevonden om in een atlas te kijken. Ook kinderen die nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen, zullen zeker van dit boek genieten. Doordat er veel te zien is en de bijschriften bij een gebouw of persoon vaak uit één zin bestaan, is het een erg toegankelijke atlas. Zonder veel tekst te moeten lezen leer je veel.

Een leuke toevoeging is dat er bij elke stad een zoekopdracht wordt gegeven. Bij Rome bijvoorbeeld wordt er gevraagd of je de 5 pizzapunten kunt vinden.
De zinnen bij elk gebouw of persoon zijn erg uitnodigend. “Gooi een muntje in de Trevifontein” of “Ga even zitten op de Spaanse trappen”. Je zou spontaan op stedentrip gaan.

Laat de kinderen uit je klas een stad of dorp kiezen en deze vormgeven zoals ook in het boek Wereldsteden wordt gedaan. Ze moeten dan nadenken over de plattegrond, wat zijn kenmerkende dingen, ze zoeken feiten op en wie weet kunnen ze er ook wel een leuke zoekopdracht in verstoppen.

Wereldsteden
Auteur: Georgia Cherry
Illustrator: Martin Haake
Uitgever: Rubinstein
Prijs: €24,99

Klik hier om dit boek te bestellen of voor meer informatie.

Afbeeldingsresultaat voor wereldsteden Georgia Cherry

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie