Je bekijkt nu Wat zou een kleutergroep zonder handpop zijn?

Wat zou een kleutergroep zonder handpop zijn?

Dit artikel is gesponsord en mede mogelijk gemaakt door handpoppen.net. Lees ook mijn disclaimer voor meer informatie.

Ik ben gek op handpoppen en heb al heel wat poppenkastpoppen verzameld. Vooral bij de kleuters kun je ze erg goed inzetten. Zo gebruikte ik bijvoorbeeld Timon Tijd bij het aanleren van de dagen van de week. Ik wilde ook een menspop om in de klas te gebruiken! Helaas kon ik op internet alleen maar dure handpoppen vinden en zoveel budget was er op school nu ook weer niet. Tot vorig schooljaar, want toen maakte ik kennis met de website handpoppen.net. Deze website verkoopt grote handpoppen en geweldige poppenkastpoppen, die in vergelijking met de bekende merkpoppen helemaal niet duur zijn!

Lees ook eens de tips van matthijs Vlaardingerbroek waar je op moet letten bij het kopen van een handpop. 

Sillipuppet Emilie

Sillipuppets
Op de website vind je verschillende soorten menspoppen, denk aan jongens, meisjes, ouders, dieren en beroeppoppen. Ik vind zelf de jongens en meisjes poppen het leukste, omdat kinderen zich hier het beste mee kunnen identificeren. Van de eigenaar kreeg ik de handpop Emilie opgestuurd. Zij is ongeveer 75 cm groot en dat is een stuk groter dan de meeste merkpoppen die rond de 65 cm zijn. Emilie is een leuk meisje om te zien. Het haar heb ik in twee staarten gedaan, zodat ze er wat speelser uit ziet.. Je kunt de mond van de pop bewegen, zodat het lijkt of ze echt praat.

Wanneer je een handpop bestelt krijg je er ook een armrod bij, dit is een hulpmiddel om de arm van de handpop te bewegen. Zelf vond ik dit niet heel fijn werken, maar dat is persoonlijk. Een groot voordeel van deze handpop is dat je de benen los kunt maken, zodat je de pop als stage puppet kunt gebruiken. Ook is de kleding verwisselbaar.

In de klas
Ik kan gerust zeggen dat de kinderen verliefd zijn op onze ‘Fien’. Ze vinden haar helemaal geweldig en vinden het heel leuk als ik haar bij een activiteit betrek. Ik heb groep 2/3 en de kinderen zien haar echt als een nieuw vriendinnetje in de klas. Natuurlijk weten ze best dat het een pop is, maar als ik haar laat praten dan verdwijnt dat gevoel. Ik merk een groot verschil bij de kinderen als ik ‘Fien’ gebruik. De kinderen zijn beter gefocused en het lijkt wel alsof ze meer hun best willen doen. Zelfs de drukke kinderen worden er stil van en zijn meer betrokken. Logisch ook, want Fien maakt een activiteit net wat boeiender.

Zo had ik vorige week een les over gezond/ongezond en vertelde ik dat Fien de laatste tijd alleen maar ongezonde dingen aan het eten was. De kinderen mochten aan Fien vertellen waarom patat en cola niet goed voor je is en samen keken we welke producten wel gezond zijn. Dit deden we door AH mini’s te sorteren. De kinderen vonden het super leuk om Fien tips te geven en hadden niet door dat ze op deze manier zelf aan het leren waren. Ook vind ik de handpop een fijn middel om bij het evalueren te gebruiken. “Wie kan Fien nog eens vertellen wat gezond is om te eten?” “Welke tip heb je nog voor haar?” Dit vind ik een betere en vooral leukere manier dan “Vertel eens wat je deze les hebt geleerd?”.

SillipuppetEmilie2

Maar ik kan helemaal niet buikspreken
Zelf ben ik echt geen goede poppenspeler. Ik doe maar wat met de mond en de kinderen zien mij ook gewoon praten. Het lijkt mij wel heel leuk om echt te kunnen buikspreken of om precies de mond op mijn stem te kunnen bewegen, maar dat is vooral bij de kleuters niet perse nodig. Ik raad je aan om het gewoon eens te proberen. De kinderen zijn alleen maar gefocust op de pop, dus er is niks engs aan. Door een pop te gebruiken ga je meer toneelspelen en grapjes maken, wat het lesgeven nog leuker maakt. Het kan gewoon niet mislukken!

Lees ook eens de tips van bekende poppenspeler Matthijs Vlaardingerbroek.

Neem vooral eens een kijkje op handpoppen.net om het assortiment te bekijken. Een handpop kost rond de €75,-. Met de code sillypuppets7 krijg je €2,50 korting! Riekelt heeft een filmpje gemaakt waarin hij verschillende handpoppen laat zien. Erg leuk en inspirerend!

Met dank aan mijn lieve collega Rianne voor het model staan op de foto’s! 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie