Je bekijkt nu Review: Zoek en tel op

Review: Zoek en tel op

De meeste kleuterleerkrachten zullen de spellen ‘Zoek en tel op kleur’ of ‘Zoek en tel tot 10’ wel kennen. Educo heeft nu een nieuwe variant op de markt gebracht, namelijk ‘Zoek en tel op‘. Een ontzettend leuk spel voor kleuters die wel wat uitdaging op rekengebied kunnen gebruiken en voor begin groep 3 leerlingen. De kinderen oefenen spelenderwijs plussommen tot en met 10.

Ik heb het spel in groep 2/3 uitgeprobeerd en de kinderen waren erg enthousiast. Vooral de groep 2 kinderen hadden het idee dat ze al echte sommen aan het maken waren. Het materiaal bestaat uit: 4 themaplaten, 24 opdrachtstroken, (gesorteerd op thema; oplossing op de achterkant) 60 kralen, 2 houten standaarden, handleiding, houten kist met deksel (38 x 28 x 6).

Dit materiaal heb ik gekregen. Lees hierover ook mijn disclaimer.

Review: Zoek en telDe speler kies een themaplaat en zet deze in het houten opzetblok. Linksboven in de hoek staat een figuurtje. 1 stip of ster staat voor eenvoudig en 2 stippen of sterren voor moeilijk(er). De speler pakt de bijbehorende opdrachtstroken met de afbeeldingen naar boven en legt een aantal rode kralen voor zich neer. Hij telt hoe vaak de afbeelding van de opdrachtstrook op de linkerkant van de themaplaat staat en schuift eenzelfde aantal kralen op het 1e stokje. Dan telt hij de afbeeldingen op de rechterkant en schuif dit aantal kralen op het 2e stokje. De speler rekent de som uit en schuift dat aantal kralen op het 3e stokje. Ter controle wordt de opdrachtstrook omgedraaid, hierop staat de hele som + antwoord.

Suggesties
Wat ik zo fijn vind aan het spel is dat de kinderen na een korte uitleg zelfstandig aan het werk  kunnen gaan. Je kunt de kinderen laten samenwerken door het spel in tweetallen te laten spelen. Ze tellen samen de afbeeldingen en maken samen de som, hierdoor leren de kinderen van en met elkaar.

Wanneer de kinderen de rondjes om de stokjes hebben gedaan kun je de som eerst laten opschrijven of stempelen. Ze moeten dan ook zelf bedenken welk cijfer bij de hoeveelheid hoort. Daarna mogen ze het opdrachtstrookje pas omdraaien.

Nog moeilijker maak je het door niet de afbeeldingen maar de sommen naar boven te leggen. De spelers moeten overleggen bij welke afbeelding de som hoort. Ook zou je kinderen alleen de plaat kunnen geven en zelf sommen (voor elkaar) kunnen laten bedenken.

Het spel heeft ontzettend veel mogelijkheden en is dus echt een mooie aanvulling binnen het rekenonderwijs. Ze oefenen met het tellen, eventueel koppelen van hoeveelheid-cijfer en natuurlijk het optellen tot 10.

Zoek en tel op is te koop bij Heutink.

Lees ook mijn reviews over Dotsy en de rekenbus.

Review: Zoek en tel op

Review: Zoek en tel op

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie