Je bekijkt nu Leren met alfabet rijgletters

Leren met alfabet rijgletters

Een paar weken geleden heb ik een prachtige nieuwe website ontdekt, namelijk Educratief. Op deze website kun je terecht voor educatieve en therapeutische producten die gericht zijn op kinderen met een autistische (of aanverwante) stoornis en ontwikkelingsstoornissen. De website is opgericht door Marijke de Bruijn en ze heeft in haar eigen gezin ervaring opgedaan met al het speelgoed. Haar jongste zoon heeft ASS en voor zijn ontwikkeling en zijn therapie (o.a. ABA) zijn ze al vanaf zijn peutertijd op zoek naar hulpmiddelen en specifiek speelgoed.

Na een leuke mailuitwisseling kwamen we op het idee om jullie kennis te laten maken met een aantal handige hulpmiddelen en speelgoed. Vandaag wil ik jullie graag wat vertellen over de alfabet rijgletters.

Ook leuk: je kunt ook de kleurplaten uit mijn letterboek gebruiken. Of gebruik deze letterspelletjes

Met alfabet letters leren de kinderen spelenderwijs de letters en oefenen daarnaast tijdens het rijgen hun oog-hand coördinatie en hun fijne motoriek.

Rijgletters
Ik ben al een lange tijd op zoek naar letters om te rijgen en ik was dan ook blij verrast dat Marijke deze in haar webshop heeft. Met dit materiaal kun je kinderen leren rijgen, maar tegelijkertijd spelenderwijs de letters aanleren en woorden laten maken. Ze oefenen daarnaast tijdens het rijgen hun oog-hand coördinatie en hun fijne motoriek.

Het materiaal
In de plastic bewaarpot zitten 260 letters (kleine letters) in 10 verschillende kleuren. Daarnaast zitten er 15 veters bij, zodat de kinderen gelijk aan de slag kunnen. De veters en letters zijn goed op elkaar afgestemd, het kost weinig moeite om de letters te rijgen.

Review: Alfabet, rijglettersReview: Alfabet, rijglettersIn de klas
De kinderen waren gelijk weg van het materiaal en gingen met veel plezier ermee aan de slag. Het is weer een andere manier van spelen met letters en dat maakt het nog eens extra leuk. Er zitten ontzettend veel letters in de bewaarpot, dus er kunnen meerdere kinderen tegelijkertijd woordjes rijgen. Je kunt er verschillende activiteiten mee doen.

 1. Geef de kinderen een minuut de tijd om zoveel mogelijk letters te zoeken. Dus bijvoorbeeld de letter z van zon.
 2. Laat een kind op elke veter een woordje met een bepaalde letter maken.
 3. Laat kinderen twee woordjes naast elkaar rijgen, die op elkaar rijmen.
 4. Laat kinderen een woordslang maken. De laatste letter is tegelijkertijd de eerste letter van het nieuwe woord.
 5. Kennen de kinderen al de volgorde van de letters van het alfabet? Laat ze het alfabet rijgen.
 6. Laat kinderen zelf lekker experimenteren en ontdekken welke woordjes ze al weten.
 7. In groep 3 leren de kinderen onderscheid maken tussen korte klanken, lange klanken en medeklinkers. Kunnen de kinderen deze per soort rijgen op een veter?
 8. Laat kinderen een handvol letters pakken en hier zoveel mogelijk woordjes mee maken. Eventueel kun je hier een wedstrijdje van maken.

Ook kopen?
Alfabet rijgletters
Prijs: 23,95

Klik hier om het te bestellen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. jesse

  Ik ben benieuwd of je bij de rijgletters duidelijk de voor en achterkant ziet?
  Groetjes Jesse

Geef een reactie