Je bekijkt nu Review: Je fantastische elastische brein

Review: Je fantastische elastische brein

Uitgever Bazalt koppelt wetenschap aan de dagelijkse praktijk. Dat is iets wat in het prentenboek “Je Fantastische Elastische Brein” zeker naar voren komt. Want hoe zit het eigenlijk precies met ons brein? Op die vraag heb je na het lezen van dit boek een antwoord.

De inhoud
Al op de binnenkant van de omslag van het prentenboek leer je de eerste twee feitjes over het menselijk brein van een muisje en een uil. Deze twee dieren kom je bijna op elke bladzijde tegen. Zij gaan met de lezer mee op ontdekkingstocht.

Vervolgens wordt de hoofdvraag van het boek gesteld: ‘Wat doet je brein eigenlijk?’ Eerst wordt daar een globaal antwoord opgegeven, maar als je verder leest wordt de uitleg steeds specifieker. Zo wordt er uitgelegd wat de verschillende delen, zoals het cerebrum en de hippocampus, voor functie hebben.

Op de helft van het boek wordt de overstap gemaakt naar wat je zelf voor invloed kunt uitoefenen op je brein. Met praktische voorbeelden wordt duidelijk dat je je brein kunt vormen en rekken. Tot slot wordt er een korte samenvatting gegeven van wat je in dit prentenboek hebt kunnen lezen.

Growth mindset
Het pocketboekje ‘Growth mindset‘, sluit aan bij ‘Je Fantastische Elastische Brein’. Het geeft je als leerkracht nog meer inzicht wat betreft de invloed die een bepaalde mindset heeft op je brein. Denk je dat intelligentie vast staat? (Fixed mindset) Of geloof je dat dit kan groeien? (Growth mindset). Na een heldere uitleg wat nu precies mindset is, worden er diverse strategieën en ideeën aangereikt om je leerlingen, met jouw hulp als leerkracht, de kans te geven een growth mindset te ontwikkelen.

De illustraties
De afbeeldingen in dit boek zijn minstens zo belangrijk als de geschreven tekst. Er komen soms best pittige woorden voorbij, maar door de illustraties krijg je er een heel duidelijk beeld bij. Het ondersteunt echt de tekst.

Daarnaast zit er humor in de illustraties, waardoor je als lezer niet het idee hebt dat je een informatieboek aan het lezen bent. Je ervaart op deze manier dat leren niet per se heel serieus en stoffig hoeft te zijn.

Review: Je fantastische elastische breinReview: Je fantastische elastische brein

Mijn mening
Ik vind het een verrassend leuk prentenboek. Op een hele vrolijke, humoristische en praktische manier leren kinderen veel over hun eigen brein. Wat ik zo sterk vind aan dit prentenboek is, dat het niet alleen feitelijke informatie geeft over hoe het brein precies in elkaar zit. Er wordt minstens zo veel aandacht besteed aan voorbeelden uit de praktijk, zodat het heel beeldend is voor de kinderen. Het is op zo’n manier geschreven dat de kinderen zich persoonlijk aangesproken voelen.

Als leerkracht  vind ik het tweede stuk van het boek erg goed. Door uit te leggen hoe je brein sterker kan worden en hoe je het kunt trainen, worden de kinderen die het lezen persoonlijk aangesproken op hun verantwoordelijkheid die ze hebben met betrekking tot leren. Ze krijgen inzicht in het feit dat bepaalde spannende dingen, of de dingen die ze niet zo leuk vinden, wel belangrijk zijn voor het brein, dus hun eigen ontwikkeling.

‘Je Fantastische Elastische Brein’ biedt mooie gespreksstof voor in de klas!

Je Fantastische Elastische Brein
Auteur: JoAnn Deak
Illustrator: Sarah Ackerley
Uitgever: Bazalt
Prijs: €14,95

Klik hier voor meer informatie. 

Review: Je fantastische elastische brein

 

BewarenBewarenBewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Nina

    Bedankt voor de duidelijke recensie! Ik zou wel de dt-fout nog even weghalen (ondersteund = ondersteunt ;-) ).

  2. Paola van thiel

    Voor welke leeftijd is het geschikt?

Geef een reactie