Je bekijkt nu Een boekenwinkel in de klas

Een boekenwinkel in de klas

Door samen met de kinderen een boekenwinkel op te richten oefenen de kinderen spelenderwijs diverse leerdoelen rondom het leren lezen, schrijven en rekenen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het inrichten van de boekenwinkel en het maken en verkopen van verschillende soorten boeken. Maar tijdens het spelen oefenen ze ook hun woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en allerlei vaardigheden rondom de sociaal emotionele ontwikkeling.

Spel biedt dus ontzettend veel kansen! En het is een hele fijne manier om diverse doelen te oefenen. In dit themapakket vind je allerlei materialen en ideeën om dit zo spelenderwijs mogelijk vorm te geven.

Startactiviteit

In het midden van de klas staat een grote koffer (of en tas of doos). Hierin zitten allerlei materialen die te maken hebben met de boekenwinkel. Hierbij kun je denken aan: verschillende soorten boeken (leesboeken, voorleesboeken, informatieboeken, gedichtenbundels, stripboeken, enz.), pennen, papier, boekenleggers, enz. 

Voor deze opening kan een gast (bibliothecaris of winkelier) uitgenodigd worden, die bekend is met deze voorwerpen of een leerkracht kan deze rol op zich nemen.

De kinderen komen de klas binnen en zien de koffer met voorwerpen liggen. Daarna kan de gast hierover vertellen.
Maar de kinderen kunnen zelf ook het gesprek starten over de materialen. Wat zijn dit voor materialen? Wat kunnen we met deze materialen doen? De kinderen zullen op ideeën komen en nieuwsgierig zijn naar de rest van de materialen.

Maak met de kinderen een lijst; wat willen we leren? Bijvoorbeeld: hoe ziet een boekenwinkel eruit, hoe schrijf je een boek, hoe staan de boeken geordend in de boekenwinkel? Misschien kun je een bezoek brengen aan een boekenwinkel of vragen of je in een boekenwinkel wat foto’s mag maken om die in de klas te laten zien.

Vervolgens kunnen de kinderen een start maken met het inrichten van de themahoek. Ze maken een plattegrond en bedenken welke spullen er nodig zijn. Wat zouden de kinderen zelf kunnen maken? Denk aan het maken van hun eigen boeken, boekenleggers en kaarten.

Inrichten van de boekenwinkel

Ik heb een themahoekpakket ontwikkeld bij deze hoek.

In het pakket vind je allerlei posters die je bij de inrichting kunt gebruiken. Als decoratie is de vlaggenlijn heel leuk en natuurlijk gebruik je het naambord, het open/dicht bordje en de openingstijden. De labels zorgen ervoor dat alles netjes overzichtelijk blijft en zo weet je precies wat er te koop is in de boekenwinkel, en waar de materialen liggen.

In het pakket zit ook een bestellijst die ingevuld kan worden. De titel, schrijver en het soort boek worden ingevuld. Ook is er een stappenplan voor het inpakken van een boek. De kinderen kunnen zelf boeken schrijven met behulp van het format. Ook kunnen de kinderen hun eigen boekenlegger maken.

Hoekenwerk in de klas

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens mijn online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Celine

    Hallo! Heb je die patronen van alle soorten boeken? Supermooi gedaan.

Geef een reactie