Je bekijkt nu Themahoek het heelal

Themahoek het heelal

De komende drie weken werken we in groep 2/3 over het thema ‘Zon, maan en sterren’. Vandaag heb ik een begin gemaakt met de themahoek het heelal. Samen met de kinderen wil ik deze nog verder uitbreiden.

Eerst wil ik met ze gaan nadenken hoe astronauten eten/drinken, slapen en werken en met deze informatie kunnen we de themahoek uitdiepen. De basis van deze hoek is de raket die ik van Kartonhuis heb gekregen. Hier vertel ik je graag meer over.

Ook leuk:
– Memorie hoofdletters-kleine letters in het thema ruimte.
– Woordkaarten ‘Zon, maan en sterren’.

De raket
Bij het thema ‘Zon, maan en sterren’ hoort natuurlijk een echte raket. Deze gave raket is van stevig, duurzaam, gerecycled karton gemaakt en te koop bij Kartonhuis. Het wordt aangeleverd als een bouwpakket, dus je moet de raket zelf in elkaar zetten.

Ik heb dit door groep 8 leerlingen en leerkracht laten doen. Het opbouwen is wel wat puzzelen, maar kan zonder gereedschap, lijm of plakpand. De raket is bewust wit gelaten, zodat je deze met de kinderen nog kunt versieren.

De afmetingen van de raket zijn: 70 x 70 x 170 cm. Het deurtje is niet heel breed, maar kleuters en groep 3 leerlingen kunnen er makkelijk doorheen. Er past één kind tegelijkertijd in de raket, dus deze regel heb ik ook met de groep afgesproken. De prijs van de raket is €49,95 en je hoeft geen verzendkosten te betalen.

Neem zeker eens een kijkje op de website, want ze verkopen nog veel meer leuk speelgoed van karton. Denk aan een auto, poppenhuis, vliegtuig of een echt kasteel! En weet je wat het voordeel is? Je kunt het bouwwerk gewoon weer uit elkaar halen, netjes opruimen en het jaar daarna weer gebruiken!

De aankleding
Ik heb de ramen bekleed met vuilniszakken, het wordt hierdoor gelijk iets donkerder en het geeft een echt ruimte effect. Ik heb sterren uitgeprint en een aantal kinderen hebben deze uitgeknipt.

Op het raam hangen planeetkaarten en op de kast een knoppensysteem. Nadat ik deze foto’s heb gemaakt heb ik er nog een stuur bijgezet.

Het spel
De kinderen kunnen zich verkleden als astronauten en daarna met de raket naar de ruimte gaan. Ze kunnen een maanwandeling maken en ruimteklei verzamelen. Deze kunnen ze in de ‘werkplaats’ onderzoeken.

Ook kunnen ze sterren bekijken met een telescoop of verrekijker. Nadat ze dit gedaan hebben kunnen ze een logboek invullen, ze tekenen en schrijven wat ze die dag gezien hebben. Zoals in de inleiding staat beschreven wil ik dit later uitbreiden naar slapen en eten/drinken in de ruimte.

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom het thema heelal? Dan moet je dit themapakket zeker eens bekijken.

Themahoek het heelal

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Irene

  Beste Linda,

  De planeetkaarten zien er erg mooi uit, zie zou ik graag in mijn klas willen gebruiken. Als ik hier echter op klik dan krijg ik een foutmelding op de pagina die wordt geopend.

  Groetjes Irene

  1. Linda Willemsen

   Dan bestaat de betreffende pagina denk ik niet meer. Jammer! In mijn spellenpakket heelal vind je ook posters, misschien is dit ook wat voor je.

Geef een reactie