Je bekijkt nu 5 bordspellen die in elke klas thuis horen

5 bordspellen die in elke klas thuis horen

Het valt mij op (en misschien ligt het aan de populatie van de school) dat kinderen het liefst de hele dag voor een beeldscherm willen zitten. Computer, t.v, Nitendo, Wii, Ipad noem maar op. Kinderen zijn niet meer gewend om lekker buiten te spelen of als het regent gezellig binnen een bordspelletje te doen.

Jammer, want juist bij dit soort spelletjes leren de kinderen ontzettend veel vaardigheden. Denk maar aan samenwerken, op je beurt kunnen wachten, leren omgaan met frustraties of tegen je verlies kunnen. Mijn collega en ik zijn een groot voorstander van bordspellen en zetten deze ook vaak als onderdeel in een circuit in. Ook tijdens het begeleiden van rugzakleerlingen gebruiken we bordspellen om de sociale vaardigheden te stimuleren.

Spelletjes spelen
Bordspellen kun je echt door heel de school gebruiken. In de kleutergroepen hebben wij ook al een groot aanbod van spellen. Hierdoor leren ze de spelletjes al van jongs af aan spelen. Let hierbij op dat je de juiste spelregels vanaf het begin aanleert! In groep 2 moeten de kinderen ook eerst 6 gooien voordat ze een pylon mogen opzetten bij ‘Mens erger je niet’.
Er is altijd wel tijd te vinden voor een spelletje. Organiseer een circuit, zet het in als klaarwerk of laat kleuters tijdens spelinloop een spelletje spelen. Wij hebben ook wel eens aan ouders gevraagd of ze een meegebracht spel tijdens de spelinloop met hun kind wilden doen.

Hieronder geef ik een overzicht van bordspellen, die je goed in de klas kunt inzetten.

Bekijk ook deel 2 met tips voor leuke en leerzame spellen voor in de klas.

Tip 1
Je vindt het leuk of je hebt er een hekel aan: ‘Mens erger je niet‘. Echt een geweldig spel om kinderen te leren hoe je kunt omgaan met frustraties en verlies. Van de week nog werd een leerling verdrietig en boos omdat ze geen enkele keer 6 had gegooid. Is dit zielig? Nee! Het hoort bij het spel en leert kinderen om met tegenslagen om te gaan. Natuurlijk mag je het kind troosten, maar leg ook vooral de naam van het spel uit.

Tip 2
Het spel ‘Ganzenbord‘ is een gezellig ouderwets spel, waarbij kinderen leren omgaan met spelregels. Wanneer mag je nog een keer gooien? Wanneer moet je 2 stappen achteruit? Wat betekent het als je een beurt moet overslaan?

Tijdens spelletjes leren de kinderen ontzettend veel vaardigheden. Denk maar aan samenwerken, op je beurt kunnen wachten en leren omgaan met frustraties.

Tip 3
Wanneer kinderen al een aantal woordjes kennen is ‘Junior Scrabble‘ een erg leuk en leerzaam spel. Het leerdoel is vooral het bedenken van woorden en ze op de juiste manier spellen. Daarnaast vergroot het natuurlijk de woordenschat. Het spel is ook erg leuk om de dicteewoorden mee te oefenen!

Tip 4
Voor het leren omgaan met de getallrij en het herkennen van buurgetallen is ‘Rummikub‘ een heel leerzaam spel. De variant voor kinderen is net wat gemakkelijker. Je hoeft dan niet met een minimumwaarde te starten en je mag ook geen stenen verplaatsen.

Tip 5
Om het inzicht te vergroten zijn de bordspellen ‘Schaken en dammen‘ heel geschikt. Hierbij leren kinderen vooruit denken en plannen, maar ook omgaan met tegenslagen en frustraties. Het spel kan steeds een andere wending krijgen en hierdoor leren kinderen zich flexibel op te stellen. Vorig jaar had ik kleuters in mijn klas die al konden schaken, dus deze spellen zijn echt niet alleen geschikt voor de bovenbouw. Dit soort spellen zijn ook erg geschikt om een competitie voor te organiseren!

Natuurlijk kun je kinderen ook zelf bordspellen laten maken. Klik hier maar eens voor templates van bordspellen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie