Je bekijkt nu Review: Naar de markt

Review: Naar de markt

Op de markt is het gezellig druk, er is altijd wel wat te zien. De meeste kinderen komen er weleens met hun ouders. In het prentenboek Naar de markt kunnen de kinderen de verschillende marktkraampjes goed bekijken. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Naar de markt
Het boek is geen voorleesboek, want er staat geen tekst in. Er staan paginagrote prenten in, dus het is een echt kijkboek.

Vandaag is het markt! Kaat en mama gaan er op de fiets naartoe. Bink mag achterop in de mand. Op de markt is van alles te zien, proeven, ruiken en horen. Ga je mee? 
Tussen kramen vol vis, fruit, kaas, groente en olijven ziet Kaat een hond met een strik. Ze helpt de gevallen sinaasappels te verzamelen en vindt een mooie hoed. Maar wat raakt ze kwijt? En wie brengt dat terug? 

Kramen vol groente, brood, vis en kaas, maar ook met olijven en nootjes, bloemen, kleding en stoffen. Marktkooplui die hun waren aanprijzen. Een terrasje of ijscowagen tussen de kramen. In dit grote prentenboek neemt illustrator Noëlle Smit je mee naar de markt. En daar is van alles te zien, proeven, ruiken en horen!

Het boek begint met een overzichtsfoto van de markt, daarna volgen de prenten van de verschillende marktkraampjes. Op de illustraties zie je steeds een meisje met haar moeder en hun hond langskomen. Op de laatste plaat zijn ze weer thuis en zie je een feestelijk gedekte tafel met lekker eten en mooie bloemen.

Review: Naar de marktReview: Naar de markt

Hoe gebruik je het boek?
Doordat het boek geen tekst heeft kan je het boek op verschillende manieren gebruiken.

  • Bedenk zelf een verhaal of nog leuker laat de kinderen het verhaal vertellen.
  • Maak er een toneelstukje van. Vertel zelf de tekst van mama en laat het kind de tekst van het meisje bedenken of andersom.
  • Voor peuters is het een leuke uitdaging om op elke plaat de moeder, het kind en het hondje te zoeken.
  • Stel vragen over de plaat: wat zie je allemaal? Wat verkopen ze in de kraam? Wat eet het meisje?
  • Het boek biedt mooie kansen om de woordenschat rondom de markt te oefenen. Praat er met het kind over, laat ze producten opzoeken en benoemen. Nog leuker is het natuurlijk om de marktkramen daarna in het echt op te zoeken.
  • Laat kinderen die al kunnen schrijven de beginletter of woordjes bij de prenten stempelen.
  • Welke kraam missen de kinderen nog? Welke kraam zou ook op de markt moeten komen?

Kortom: een leuk kijkboek om te gebruiken rondom het thema ‘de markt’. Door het boek in de kleine kring aan te bieden, biedt het mooie kansen om te werken aan de mondelinge taalontwikkeling en woordenschat.

Naar de markt
Illustrator: Noelle Smit
Uitgeverij: Querido
Prijs: €15,99

Klik hier om het prentenboek te bestellen.

Review: Naar de markt

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie