Review: Honderd dingen om te zoeken

Bij ons thuis is één van de favoriete voorleesboeken een zoekboek. Het leuke aan een zoekboek is dat je elke keer weer iets nieuws ziet. Daarnaast is het goed voor de woordenschat, concentratie, doen de kinderen kennis op en wordt hun fantasie geprikkeld. Bij het boek ‘Honderd dingen om te zoeken’ blijft het niet bij zoeken alleen. Lees dit blog voor meer informatie.

Honderd dingen om te zoeken
Het boek start met een uitleg hoe je het boek moet gebruiken. Elke zoekopdracht bestaat uit twee delen. Eerst heb je twee pagina’s waarop je de afbeeldingen vindt die gezocht moeten worden. Op de volgende twee pagina’s wordt de zoekplaat weergegeven.

In totaal zijn er 17 locaties die aan bod komen in dit boek. Je gaat op zoek naar o.a. dingen in de dierentuin, de speeltuin, de speelgoedwinkel, in de jungle en op een feestje. Daarbij heeft elke locatie zijn eigen thema. Hierbij kun je o.a. denken aan tellen, vormen, gevoelens en structuren.

Daarnaast zijn op elke zoekplaat ook een muisje en een kat verstopt die elke keer weer iets anders uitspoken. Tot slot eindigt het boek met een overzicht van alle dingen die gezocht zijn met daarbij de slotvraag: ‘Zie je hier iets wat je in dit boek nog niet zag?’

Mijn mening
Dit boek is niet een standaard zoekboek. Dit komt grotendeels door de lay-out. Waar in veel zoekboeken gebruik gemaakt wordt van moderne en eigentijdse afbeeldingen bestaat ‘Honderd dingen om te zoeken’ uit retro afbeeldingen. Het maakt het boek speciaal, maar het moet ook je smaak zijn.

Wat ik sterk vind is dat er duidelijk is nagedacht over een opbouw. Eerst bespreek je met je kind de afbeeldingen op de beginpagina van het thema. Hierbij is het de bedoeling dat het kind verwoord wat het ziet. Zo weet je welke woorden je kind al kent en bespreek je meteen de dingen die het nog niet weet. Vervolgens ga je samen op zoek.

De extra dimensie die er in zit is dat de locaties een eigen thema hebben, waardoor je niet alleen bezig bent met zoeken maar je kind ook leert om te tellen, ziet hoe bepaalde emoties eruit zien, kleuren benoemd en bezig bent met vormen. Natuurlijk is het in het boek allemaal op het platte vlak en zou je bij een thema als textuur je kind echt kunnen laten voelen wat zacht is en hard. Of samen in de spiegel diverse emoties uitbeelden.

Kortom een leuk en origineel zoekboek voor als je op zoek bent naar iets unieks.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Honderd dingen om te zoeken
Auteur: Naomi Wilkinson
Uitgever: Oogappel
Prijs: €15,99

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie