Je bekijkt nu Review: Mees Kees buiten de lijntjes

Review: Mees Kees buiten de lijntjes

Het is een feestjaar voor Mees Kees, want hij bestaat 10 jaar! Wie het boek “Mees Kees buiten de lijntjes” openslaat wordt verrast. Alle vertrouwde personages zijn aanwezig, maar deze keer is het verhaal vormgegeven als strip. Of zoals op de voorkant van het boek staat: “Yes, het is een bipstroek”. Ook deze keer weet Mirjam Oldenhave weer en typisch Mees Kees verhaal neer te zetten en kun je deze keer extra genieten van de illustraties van Rick de Haas.

Het verhaal
Wat als je school met je favoriete klas en meester dreigen te verdwijnen omdat er een museum moet komen? Juist, dan ga je over tot actie. Dat is dan ook wat Tobias, Mees Kees en de rest van groep 6b gaan doen. Hoewel de school op het punt staat om gesloopt te worden, maakt groep 6b het tot het centrum van actie en overleg. Er wordt met graffiti op de school gespoten en er worden flyers gemaakt en uitgedeeld.

De bedoeling is om met een open dag te laten zien hoe leuk de school eigenlijk is. Dat de ME wordt gezien als bezoekers van de open dag werkt in hun voordeel. Ze zijn erg onder de indruk van de rondleiding door groep 6b en vertrekken dan ook zonder Mees Kees en de klas er uit te zetten. Als het Jeugdjournaal langs komt om verhaal te halen, geeft er Sep er zijn eigen draai aan. De wethouder is woest en stuurt de burgermeester er op af. Als hij aangeeft dat het toch echt een museum moet worden, wordt er een creatieve oplossing bedacht waarmee iedereen tevreden is.

De illustraties
Zoals ik al aangaf is het deze keer extra genieten van de illustraties van Rick de Haas. Het is opgezet zoals een stripboek en dat in de stijl die je al gewend bent van deze illustrator. Erg leuk om een keer op deze manier te mogen genieten van de mooie, vrolijke, speelse tekeningen.

Mees Kees Mees Kees 2In de klas
Ik weet zeker dat de fans van de boeken van Mees Kees extra genieten van deze uitgave. Met name ook de kinderen die niet zo van lezen houden is deze vorm super! Hoewel het natuurlijk vooral een heerlijk leesboek is voor de kinderen zelf, kun je er wel een les uithalen.

In het verhaal wordt heel duidelijk wat actie voeren inhoud. Wat komt daar allemaal bij kijken, hoe organiseer je het, hoe zit het met een taakverdeling. Misschien is de uitvoering niet altijd een goed voorbeeld, maar de basis kun je er zeker in terug vinden.

Leuk om te weten is dat er in december weer een nieuwe Mees Kees filmt uitkomt.

Mees Kees Buiten de lijntjes
Schrijver: Mirjam Oldenhave
Illustraties: Rick de Haas
Uitgever: Ploegsman
Prijs: €12.50

Klik hier om het boek bij Bol.com te bestellen.

Mees Kees

BewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie