Je bekijkt nu De 5 talen van de liefde voor kinderen

De 5 talen van de liefde voor kinderen

Liefde is de basis van waaruit een kind zich zeker kan voelen. En als een kind zich zeker voelt, zal het opgroeien tot een vrijgevige en liefdevolle volwassene. Wist je dat elk kind een voorkeur voor een bepaalde liefdestaal heeft? Dit is een manier waarop het de ouderlijke liefde het beste verstaat. In deze blog vertel ik je er graag meer over aan de hand van het boek De 5 talen van de liefde voor kinderen.

Talen van de liefde
Elk kind, net als zijn opvoeder, heeft een voorkeur voor een bepaalde liefdestaal. Om het kind te laten voelen dat er van hem gehouden wordt, moeten we deze unieke liefdestaal ontdekken en leren spreken.

Er zijn vijf fundamentele manieren waarop mensen emotionele liefde spreken en verstaan. Dit zijn: lichamelijke aanraking, positieve woorden, tijd en aandacht, cadeautjes en dienstbaarheid.

Liefde is een basisbehoefte
Ouders moeten hun kind voorzien van onderdak, voedsel en kleding. Maar daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de mentale en emotionele groei en gezondheid van hun kinderen. Ouders hebben de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat het kind een gezond zelfbeeld ontwikkelt. Een andere universele behoefte is de behoefte aan zekerheid en veiligheid.

Ook moet het kind sociale vaardigheden ontwikkelen, zodat hij alle mensen gelijkwaardig behandelt en in staat zal zijn vriendschappen op te bouwen door een goede balans van geven en ontvangen.

De basis van al bovenstaande behoeften is liefde. Denk maar een baby; zonder liefde en aandacht zal het emotioneel verhongeren en dit heeft gevolgen voor de rest van zijn leven.

Spreek de liefdestaal van het kind
Wanneer je als opvoeder de liefdestaal van het kind spreekt zal zijn diepe emotionele behoefte aan liefde vervuld worden. Maar let op; kinderen hebben alle vijf de talen nodig om hun emotie-tank gevuld te houden. Dit betekent dat je als opvoeder alle talen moet leren spreken.

Pas wanneer kinderen ouder zijn dan vijf jaar is het mogelijk om de eerste liefdestaal te ontdekken. Voor die tijd is het belangrijk om alle vijf de talen regelmatig aan bod te laten komen.

De 5 talen van de liefde voor kinderen

Lichamelijke aanraking
Deze taal bestaat uit knuffelen en kussen, maar er zijn ook andere manieren om deze taal te spreken. Denk aan samen stoeien, het kind ronddraaien of kietelen en het op schoot houden bij het voorlezen.

Deze liefdestaal is vooral bij baby’s heel belangrijk. Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat baby’s die zijn vastgehouden, geknuffeld en gekust een gezonder emotioneel leven ontwikkelen dan baby’s die dit gemist hebben.

Positieve woorden
Woorden kunnen in de liefde ontzettend krachtig zijn. Tedere, liefdevolle, prijzende en bemoedigende woorden zeggen allemaal ‘Ik geef om je’. Zij voeden de innerlijke zekerheid en het gevoel van eigenwaarde van een kind.

Tijd en aandacht
Veel kinderen hebben behoefte aan de onverdeelde aandacht van hun ouders. Zelfs negatieve aandacht is in de ogen van kinderen beter dan helemaal geen aandacht.

Deze liefdestaal vraagt vaak meer van de ouder, omdat het echt tijd kost. Als ouder moet je gericht en bewust even tijd maken voor het kind en je eigen prioriteiten opzij zetten. Het kind krijgt hierdoor de boodschap ‘Je bent belangrijk; ik vind het fijn om bij je te zijn’.

Cadeaus
Ook het geven van cadeaus is een liefdestaal; het kan een krachtige uiting van liefde zijn. Wel moet bij het geven van cadeaus ook de andere liefdestalen gebruikt worden.

Een echt cadeau is niet een betaling voor een verleende dienst. Bijvoorbeeld voor het opruimen van de kamer of een half uurtje zelfstandig spelen. Het is dan een afkoopsom om het gedrag van het kind te manipuleren. Ook is het niet de bedoeling om de liefde van het kind middels cadeaus te kopen.

Cadeaus hoeven niet perse geld te kosten; het kan ook iets heel kleins of nuttigs zijn. Vaak gaat het om het gebaar.

Dienstbaarheid
Ten slotte de laatste taal van de liefde; dienstbaarheid. Door middel van dienstbaarheid kan je als ouder een voorbeeld aan het kind geven hoe het zelf kan dienen en verantwoordelijkeheid kan dragen. Dit moet uiteraard aan de leeftijd van het kind worden aangepast.

Het gaat bijvoorbeeld om dingen voor het kind doen, die ze nog niet zelf kunnen. Maar ook om het helpen bij hun huiswerk of een oplossing voor een probleem bedenken.

Meer informatie
Bovenstaande informatie komt uit het boek ‘De 5 talen van de liefde voor kinderen’. In het boek wordt beschreven hoe je de eerste liefdestaal van je kind kunt ontdekken en toepassen. Op een praktische manier wordt verteld over het liefhebben van je kind. Er worden veel suggesties voor de dagelijkse communicatie gegeven. Echt een aanrader wanneer je zelf ouder bent en het kind een goede en veilige basis wilt meegeven.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

De 5 talen van de liefde van kinderen
Auteurs:  Gary Chapman en Roos Campbell
Uitgever: Royal Jongbloed
Prijs: €14,95

Kind op de grond foto door Irina Malikova/Shutterstock.

De 5 talen van de liefde voor kinderen

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie