Documentaire: Merlijn en de rode appel (autisme)

Er zijn ontzettend veel interessante documentaires gemaakt over het onderwijs en zorgkinderen. Elke week wil ik er één met jullie delen en bespreken. Door er naar te kijken krijg je vaak een uniek kijkje achter de schermen en hier leer je ontzettend veel van! Donderdag = filmavond!

Klik hier om de documentaire over ‘Merlijn en de rode appel’ te bekijken.

Zijn eigen rijk
Merlijn is 11 jaar en heeft autisme. Hij voelde zich niet prettig op zijn basisschool en daarom heeft zijn moeder hem van school gehaald. Zijn moeder probeert een webchair voor hem te regelen, zodat hij via een soort skype-verbinding toch mee kan doen in een gewone klas op een reguliere school. Merlijn zit dit zelf niet zo zitten. Hij vermaakt zich thuis prima op zijn eigen kamer en speelt het liefst binnen met zijn uitvindingen en kapla bouwwerken.

Onderwijs is een recht
Merlijn vertelt dat in de middeleeuwen alle kinderen thuisonderwijs kregen, maar dat toen iemand bedacht dat alle kinderen maar naar school moesten. Merlijn vindt diegene een ‘sukkel’ en zegt: “Er is onderwijs nodig en geen school”. Hij wil graag leren, maar niet op school. Ook vindt hij diploma’s maar onzin, het is toch gewoon een papier?

Mooi citaat
Het filmpje van Merlijn duurt maar 15 minuten. Ik vind de scene over de rode (autisten) en groene (‘gewone’ kinderen) appels erg mooi. Je kunt merken dat het echt een bijzondere jongen is. Hij sluit af met het volgende: “Mijn weg staat nog open en ik moet nu wel de goede bewandelen, want als ik de foute bewandel kom ik in een heel ongelukkig leven!”

Meer lezen? Klik hier voor meer informatie en tips over kinderen met ASS.

Tip Klasvanjuflinda
Ken je ook een goede documentaire? Laat het dan via [email protected] weten!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

    1. Precies, daarom ben ik ook een groot voorstander van kleine groepen. Alleen zo kun je als leerkracht ook echt elk kind zien. Bedankt voor je aanvulling.

Geef een reactie