Je bekijkt nu Mijn ervaring met invallen voor de klas

Mijn ervaring met invallen voor de klas

Het is niet zo eenvoudig om als leerkracht een vaste baan in het onderwijs te krijgen. Er is gelukkig wel een hoop invalwerk en op deze manier doe je ontzettend veel ervaring op.

Maar uiteindelijk wil je niets liever dan een plek op een vaste school in een vaste groep. In deze blog wil ik je graag mijn ervaringen met invallen vertellen.

Eindelijk aan de slag
Na mijn afstuderen werd het al snel zomervakantie. Ik ben daarom gaan solliciteren in de kinderopvang en BSO. Hier kon ik eigenlijk per direct aan de slag en op een leuke manier mijn geld verdienen. Ze wisten dat ik uiteindelijk in het onderwijs wilde werken, maar ik mocht na de zomervakantie zo lang als ik wilde blijven.

Dit was ontzettend fijn, want hierdoor had ik toch een redelijk stabiel inkomen. Op de overige dagen ben ik gaan invallen bij verschillende stichtingen.

Daarnaast gaf ik ook nog aan 5 kinderen bijles, dit verdiende heel goed. Ik had een advertentie op Marktplaats gezet en via mond-tot-mond reclame kwamen er steeds meer kinderen bij. 

In mijn enthousiasme stond ik bij vijf stichtingen ingeschreven. Uiteindelijk was dit te veel, want ik moest vaak mensen teleurstellen, omdat ik al ergens anders een dag moest invallen. Ik besloot om me op twee stichtingen binnen mijn woonplaats te richten. Dit gaf een hoop rust.

Lees ook: 5 tips voor de beginnende leerkracht.

Mijn ervaring met invallen voor de klas

Het invalwerk
Ik vond losse dagen invallen op verschillende scholen aan de ene kant leuk, maar aan de andere kant heel hard werken. Het was heerlijk om nog nergens verantwoordelijk voor te zijn en echt te kunnen oefenen met het lesgeven.

Maar op een gegeven moment was ik wel klaar voor een eigen groep. Het lastigste vond ik het afwachten of je gebeld wordt. Ik ging er altijd van uit dat ik gebeld zou worden, dus om 7.00 ging ik mijn bed uit.

Stel dat je om 7.30 wordt gebeld en je rond 8.00 op school moet zijn en je dan nog in bed ligt, is het erg haasten. Wanneer je dan niet gebeld wordt heb je nog een lange dag voor je of je duikt gewoon je bed weer in.

Invaltas
Ik had altijd een speciale tas klaar staan met mijn invalspullen. De meeste leerkrachten hebben de zaken wel goed op orde en dan is het duidelijk wat je die dag moet doen. Wanneer je gebeld wordt, omdat er een leerkracht ziek is, dan is de kans groter dat je het zelf maar een beetje moet uitzoeken.

De directeur is meestal wel makkelijk en geeft dan bijvoorbeeld aan dat je maar een knutselopdracht met ze moet gaan doen. Het is wel zo handig om dan al een aantal kant-en-klaar lessen te hebben. Wat je zoal in een invaltas kunt verzamelen vertel ik in mijn E-book ‘En opeens ben je juf‘.

Hard werken
Je begint als startende leerkracht waarschijnlijk met vijf dagen invallen. Bedenk voor jezelf dat invallen echt hard werken is. Je kent de scholen niet en vooral als je net bent afgestudeerd zijn veel dingen nieuw voor je.

De methodes heb je nog niet onder de knie en je moet je continu bewijzen. Het invallen heeft een hoop voordelen, maar voor mij persoonlijk gaat er niets boven een eigen groep.

Tijdens het invallen bleef ik solliciteren op onderwijsvacatures. Uiteindelijk had ik twee maanden nadat het schooljaar was begonnen een baan gevonden voor drie dagen in de week. En na vijf jaar werk ik nog steeds met veel plezier op deze school!

Het invallen heb ik nog een tijdje naast mijn ‘vaste’ baan gedaan, maar al vrij snel ben ik hiermee gestopt.

Wil je meer informatie over invallen en ben je ook nieuwsgierig naar mijn ervaringen met sollicitatiebrieven schrijven, sollicitatiegesprekken voeren en proeflessen? Bestel dan mijn E-book ‘En opeens ben je juf‘. Een E-book boordevol inspiratie en tips voor de startende leerkracht en een voorbeeld sollicitatiebrief die je naar eigen inzicht kunt gebruiken!

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Joke

    Heel herkenbaar! Ik heb nu een tijd een vaste invalklus gehad, maar nu is het weer wachten op (inval)werk. Soms invallen is best fijn, maar een vaste groep is inderdaad veel leuker!
    Nog een klein dingetje (zeker niet belerend bedoeld!) maar ik hoop dat het mond-tot-mond reclame is, niet mond-op-mond..;)

Geef een reactie