Je bekijkt nu Trainingskaarten Effectieve Leerstrategieën

Trainingskaarten Effectieve Leerstrategieën

Schoolprestaties zijn afhankelijk van meerdere factoren: schoolse vaardigheden spelen uiteraard een rol, maar ook is het van belang dat leerlingen in staat zijn zichzelf te motiveren, hun werk te organiseren en met anderen te overleggen. Met leerstrategieën ontwikkelen leerlingen dit type vaardigheden. De zojuist verschenen Trainingskaarten Effectieve Leerstrategieën helpen kinderen op speelse wijze het beste uit zichzelf te halen.

Dit materiaal heb ik gekregen. Lees hierover ook mijn disclaimer.

14 leerstrategieën, 64 opdrachten
In het boek Effectiever leren met leerstrategieën behandelt Pieternel Dijkstra veertien leerstrategieën, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Samen met Petra Bunnik heeft Pieternel Dijkstra nu 64 vrolijke trainingskaarten ontwikkeld, waarmee leerlingen de strategieën uit het boek in groepjes kunnen oefenen.
Er zijn kaarten voor onder meer:
• Je motivatie kennen
• Plannen voor een toets
• Uitstelgedrag
• Ezelsbruggetjes
• Hoofdzaken en bijzaken
• Kritiek ontvangen
• Complimenten geven en ontvangen
Trainingskaarten effectieve leerstrategieën
Voor wie?
Leerlingen in groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1, 2 en 3 van het voortgezet onderwijs kunnen in groepjes met de op de kaarten beschreven opdrachten aan de slag. Immers, hoe eerder wordt begonnen met het aanleren, trainen en stimuleren van leerstrategieën bij leerlingen, hoe groter het effect op hun verdere schoolloopbaan kan zijn.In de praktijk
Mijn collega van groep 7/8 heeft de trainingskaarten in de klas uitgeprobeerd.  Elk groepje had een aantal kaarten op tafel liggen: ‘plannen voor een presentatie of spreekbeurt’, ‘wat werkt het best’, ‘uitstelgedrag en ‘jezelf vragen stellen.’ In het groepje werden de opdrachten op de kaarten besproken. De groepjes waren heel zelfstandig en enthousiast bezig. Veel dingen waren voor de kinderen herkenbaar, maar soms ook nieuw voor ze. Ze leerden vooral veel van elkaar! Bij de evaluatie bleek dat ook wel, enthousiast riep een leerling: “Ik heb zoveel goede tips gekregen om beter te gaan leren!” Kijk, en dat is nu net de bedoeling. Welke strategie kun je toepassen en welke strategie werkt voor jou het beste? Dat blijken er natuurlijke meerdere te zijn.

Trainingskaarten effectieve leerstrategieën

Mijn collega is super enthousiast en gaat ze zeker ook gebruiken in de Plusklas waar ze ook lesgeeft. Deze kinderen weten vaak niet hoe ze moeten leren. Deze trainingskaarten gaat ze dan inzetten om ze te ‘leren leren’.

Trainingskaarten Effectieve Leerstrategieën
Pieternel Dijkstra, Petra Bunnik
ISBN 9789089539670 | Set van 64 kaarten | € 24,95

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie