Je bekijkt nu Spelenderwijs bussommen oefenen

Spelenderwijs bussommen oefenen

Bussommen en groep 3 is echt iets dat bij elkaar hoort. Al vrij snel in het schooljaar ga je aan de slag met het oefenen van de bussommen. Ik heb in deze blog verschillende ideeën op een rij gezet om de bussommen te oefenen.

Wil je meer weten over het doelgericht spelenderwijs rekenen en het werken met een circuit? Kijk dan hier voor meer informatie over spelenderwijs rekenen.

1. Uitspelen in de klas

De bussommen introduceer je natuurlijk met het uitspelen. Er is een kind buschauffeur, dat krijgt een pet op. In de klas liggen hoepels waar groepjes kinderen staan. Die stappen in als de buschauffeur langskomt. Telkens wordt de som gemaakt. Hoeveel kinderen zijn erbij gekomen? Hoeveel kinderen zitten er nu in de bus?

Als leerkracht kan je een tafeltennisbatje in je handen houden. Rood staat voor eraf en groen voor erbij. Stopt de bus bij een bushalte dan bepaalt het batje of er kinderen in- of uitstappen.

2. Rekenbus (concreet materiaal)

Natuurlijk kun je een ‘echte’ rekenbus kopen, maar als je een beetje handig bent dan kun je deze ook knutselen van een eierdoos en houten Peg dolls. Met een eierdoos oefen je de sommen tot 10 en met twee eierdozen de sommen tot 20.

Denk ook aan de samenstelling. In elke bus zitten vijf rode passagiers en vijf witte passagiers. Dit komt overeen met het rekenrek. Je zou zelfs alle kinderen een eierdoos kunnen laten meenemen en schilderen. Als poppetjes kun je ook kurken gebruiken.

Je kunt er verschillende activiteiten mee uitvoeren. In mijn review over de rekenbus vind je wat ideeën.

3. Leeg bestand voor bussommen

Misschien maak je ook wel gebruik van wisbordjes? Zo niet, dan moet je zeker het boek Effectief rekenonderwijs op school eens lezen.

Ik heb een lege kaart gemaakt waarop de kinderen zelf bussommen kunnen schrijven. Ze kunnen ook de poppetjes in de bus tekenen. Let er bij het printen op dat je print vanuit de bestanden en niet vanuit de mail.

4. App bussommen

Dit is een mooie en eenvoudige app om de kinderen de bussommen te laten oefenen. Het spel bevat verschillende rekenniveaus; erbij, eraf en gemengde sommen. De app kost €1,09 en is te koop in de App Store.

5. Bussommen spelkaartjes

In mijn spellenpakket over voertuigen zit een spel met bussommen kaartjes. Ik heb ze in deze blog als gratis download toegevoegd.

Je kunt ze gebruiken in het rekencircuit of als inloopwerkje. De kinderen kunnen de sommen oplossen met hulp van hun zelfgemaakte rekenbus!

Dat waren mijn ideeën met bussommen. Heb je zelf nog leuke tips, laat het dan in een reactie onder deze blog weten! Kijk ook zeker even op academy.klasvanjuflinda.nl voor meer informatie over het werken met een rekencircuit.

Spelenderwijs bussommen oefenen

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie