Je bekijkt nu Mijn goede voornemens als leerkracht

Mijn goede voornemens als leerkracht

Lieve volgers, allereerst wil ik jullie een prachtig en mooi nieuwjaar toewensen. Ik hoop dat jullie een fijne kerstvakantie hebben en weer helemaal zijn opgeladen voor de tweede helft van het schooljaar. Ik ben een paar dagen naar Londen geweest, heb een stapel boeken uitgelezen en veel theetjes gedronken. Maar ik heb ook aan mijn studie gewerkt (joehoe, de laatste module) en veel dingetjes geregeld voor mijn website. In deze blog deel ik een aantal van mijn goede voornemens.

Aansluiten bij jullie behoeften
In de vakantie heb ik een enquête online gezet, want ik hoor graag wat jullie ervaringen met de blogs op Klasvanjuflinda zijn. Op deze manier kan ik de website nog beter maken en inspelen op jullie behoeften. Uiteraard is het mijn website en blijf ik gewoon lekker schrijven, maar ik vind het fijn om er feedback op te krijgen. Al veel mensen hebben de enquête ingevuld, bedankt daarvoor. Nog niet ingevuld, maar zou je dit wel willen? Je kunt de vragenlijst hier vinden. Doe je mee dan maak je ook nog eens kans op een (prenten)boek naar keuze! Over een paar weken wil ik graag de uitslag en bepaalde keuzes die ik maak met jullie delen.

Nog even over het aansluiten bij jullie behoeften. Heb je trouwens een suggestie voor een leuke blog, mail me dan gerust of laat een berichtje achter op mijn social media. Nieuwe inspiratie is altijd welkom!

Nieuwe E-books schrijven
Ik ben deze website zes jaar geleden niet voor niets gestart. Ik vind het heerlijk om te schrijven en dit is dan ook mijn grootste passie. Afgelopen kerstvakantie heb ik het E-book ‘En opeens ben je juf‘ een complete makeover gegeven. De gehele lay-out is aangepast en ik heb informatie gewijzigd of aangevuld. Mocht je het E-book kopen dan krijg je ook een uitnodiging om lid te worden van een besloten Facebookgroep. Hier kun je al je vragen (aan mij en de andere deelnemers) stellen over de startende leerkracht. Denk aan invallen, stagelopen, solliciteren en het runnen van je eerste groep. Heb je het E-book al eerder gekocht en wil je ook graag deelnemen aan deze groep stuur me dan even een mailtje.

Ik heb al een aantal ideeën voor nieuwe E-books in mijn hoofd. Maar eerst wil ik mijn tweede E-book ‘Een klas vol boekenwurmen‘ een update geven (ik ben er al mee bezig), dan wil ik mij focussen op het afstuderen (master SEN) en daarna ga ik al mijn energie in nieuwe E-books stoppen.

Mijn goede voornemens als leerkracht

Thematisch onderwijs bieden
Vanaf de kerstvakantie gaan we in groep 3/4 iets anders werken. We (een hele werkgroep) hebben besloten om de taalmethode meer los te laten en gezamenlijke taallessen voor zowel groep 3 als groep 4 te geven. We gaan op deze manier nog meer thematisch werken en willen hier de taal- en schrijflessen aan koppelen. De methodedoelen laten we los en we gaan werken met leerlijnen, eigenlijk zoals veel kleutergroepen ook werken.

De komende zes weken gaan we proefdraaien en ik heb er onwijs veel zin in. Natuurlijk is het ook spannend, want je laat een stuk vastigheid los. Ik zal jullie er de komende tijd vast nog veel meer over vertellen. We hebben er bewust voor gekozen om hier na de kerstvakantie mee te starten, zodat we wel de leuke letterlessen van Lijn 3 konden aanbieden. Nu groep 3 alle letters kent gaan we inzetten op tempolezen, begrijpend lezen en verhalen schrijven.

Een goede balans vinden
Ik ben een hele enthousiaste juf en vind honderdduizend dingen leuk. Deze website is mijn werk, maar tegelijkertijd ook mijn hobby. Ik maak het mezelf hierdoor niet altijd even makkelijk. In dit nieuwe jaar wil ik mij focussen op niet te veel dingen tegelijkertijd doen en ook voldoende rust te nemen. Ik ben niet iemand van een 9.00-18.00 mentaliteit, maar ik wil dit wel vaker gaan hanteren. Zeker in de weekenden wil ik mij helemaal op mijn andere hobby’s: koken, lezen, films kijken, bankhangen, wandelen, familie, vrienden etc. kunnen storten.

De balans wil ik ook binnen de klas weer terugvinden. Ik herken dit ook bij veel andere leerkrachten; we staan te gestresst voor de klas. De werkdruk is hoog en er moet ontzettend veel gebeuren. De reden dat ik het onderwijs ben ingegaan is omdat ik kinderen zo leuk vind en omdat ik graag kinderen help. Ik wil het komende jaar dus meer contactmomentjes met de kinderen zoeken, even lekker kletsen, een gek spelletje doen of tijdens het hoekenwerk meespelen in plaats van extra instructie geven. Ik denk dat deze geluksmomentjes uiteindelijk het jaar fantastisch zullen maken. Proost, op een nieuw jaar!

Ik ben benieuwd of jij nog goede voornemens als leerkracht heb. Laat het me weten!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Carolien

    Goede voornemens heb je, Linda. Ik herken het punt vd stress wel…zo gauw bezig met alles wat moet en te weinig met de leerlingen en wat zij denken en zeggen en voelen! Succes met je mooie werk!!

  2. Ariëtte

    Jij ook de beste wensen voor dit nieuwe jaar. Succes met de laatste loodjes van je studie!

Geef een reactie