Je bekijkt nu Documentaire ‘De school’

Documentaire ‘De school’

Er zijn ontzettend veel interessante documentaires gemaakt over het onderwijs en zorgkinderen. Elke week wil ik er één met jullie delen en bespreken. Door er naar te kijken krijg je vaak een uniek kijkje achter de schermen en hier leer je ontzettend veel van! Donderdag = filmavond!

Uniek kijkje achter de schermen
In de nieuwe documentaireserie ‘De school’ worden de leerlingen en docenten van HAVO 4 van het Jan Arentsz in Alkmaar zes weken lang gevolgd met zo’n vijfendertig camera’s. In zes delen toont De school hoe belangrijk scholen zijn voor de ontwikkeling van jongeren. Ze ontdekken zichzelf, elkaar, de wereld en schommelen op de grens tussen jeugd en volwassenheid. De serie toont hoe het er écht aan toe gaat op een middelbare school. Doordat er zo lang met veel onbemande camera’s te werk is gegaan, is het de makers gelukt het echte schoolleven te vangen. Het resultaat is een mooie, zorgvuldig gemaakte documentaireserie waarin de waarde van docenten, leerlingen en het belang van een school die het verschil kan maken voelbaar is.

Alle afleveringen kun je bekijken op de website: ‘De school’.

Dit heb ik geleerd
Ik heb met erg veel plezier gekeken naar de eerste twee delen van de serie en kijk uit naar de rest. Tijdens elke aflevering worden er een aantal leerlingen gevolgd. Vaak zijn het leerlingen met ‘problemen’: erg druk, zieke moeder, overleden vader etc. De camera’s hebben gefilmd hoe de leerlingen en docenten hier op school mee om gaan. Ook in de lerarenkamer is gefilmd, zodat je het verhaal van de leerling en docent hoort. Erg interessant om te zien!
Elke aflevering leer je wel weer wat nieuws, wat je ook in het basisonderwijs goed gebruiken. Het belangrijkste is denk ik wel dat kinderen gezien en gehoord willen worden. Je kunt als leerkracht echt iets voor een leerling betekenen. Zorg dat je klaar staat voor een leerling, dit doe je bijvoorbeeld door heel simpel een luisterend oor te bieden.

Tip Klasvanjuflinda
Ken je ook een goede documentaire? Laat het dan via [email protected] weten.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie