Je bekijkt nu Leespromotie: de geheime voorlezer

Leespromotie: de geheime voorlezer

Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. Om het lezen voor kinderen interessant te houden kun je gebruik maken van de werkvorm ‘De Geheime Voorlezer’. Ouders en andere bekenden komen in de klas voorlezen en maken de kinderen enthousiast voor het lezen.

Van te voren wordt niet bekend gemaakt wie er komt voorlezen. Aan de hand van vijf hints moet dit door de klas geraden worden. In de blog wil ik je er graag meer over vertellen.

De geheime voorlezer
Schrijf een brief/email naar de ouders van de kinderen of naar bekende mensen uit het dorp of van de school. Denk aan de slager, bakker, directeur, dokter, brandweerman.

Noem maar op. Vraag of zij een keer willen voorlezen in de klas uit hun favoriete kinderboek. Dit hoeft maar 10 minuten te duren.

Hints
Laat ‘De Geheime Voorlezer’ vijf hints over zichzelf opschrijven. Deze kun je dan al vertellen aan de kinderen. Misschien hebben ze dan al een idee wie er komt voorlezen? Hints kunnen zijn: lievelingskleur, lievelingsboek, favoriete vakantiebestemming, werk, broers of zussen, hobby enz.

Bespreek de hints met de kinderen en laat ze raden wie er komt voorlezen. Nodig de geheime voorlezer in de klas uit en laat de geheime voorlezer uit hun favoriete kinderboek voorlezen.

Lees ook: Dit is de basis van het voorlezen.

Leespromotie: de geheime voorlezerKijkje in de klas
Deze werkvorm wordt vaak in Amerika gebruikt. De kinderen vinden het echt ontzettend leuk en worden hierdoor gemotiveerd om zelf ook te lezen!

Daarnaast vinden veel ouders het super leuk om een kijkje in de klas te mogen nemen! De band tussen ouder en school wordt hierdoor ook weer versterkt!

Bij deze werkvorm gaat het niet zozeer om boekpromotie, maar om het (voor)lezen te stimuleren. Niet alleen kinderen kunnen lezen, maar dus ook volwassenen.

Een stoere politieagent of bekende voetballer uit het dorp is natuurlijk helemaal een prachtig voorbeeldfiguur voor kinderen.

Deze en meer tips vind je terug in het ebook ‘Een klas vol boekenwurmen’.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie