Letters leren in de kleutergroep

Het is ook in de kleutergroep belangrijk dat er goed taalonderwijs wordt geboden. Sommige mensen denken dat dit pas in groep 3 begint, maar dat is echt niet zo. Bij de kleuters (zeker in groep 2) leg je al een hele belangrijke basis voor het leren lezen in groep 3.

Daarnaast kun je al belangrijke ‘voorlopers’ van dyslexie signaleren. In deze blog geef ik je een leuk spelidee om de letters te oefenen.

Lees ook: Beginnende geletterdheid bij kleuters. 

Letterkennis
Door bij elk thema doelgerichte taalactiviteiten te bedenken zorg je ervoor dat de kinderen het benodigde aanbod krijgen. In veel kleutergroepen staat alleen fonemisch bewustzijn en boekoriëntatie op het rooster, maar geletterdheid is net zo belangrijk.

Ik zorg ervoor dat ik elk thema een nieuwe letter aanleer. Hier bedenk ik leuke activiteiten bij om zo de letter spelenderwijs aan te bieden. Ideeën kun je opdoen in het boek ‘Letter van de week‘.

Ook leuk: je kunt ook de kleurplaten uit mijn letterboek gebruiken. Of gebruik deze letterspelletjes

Voorschotbehandeling
Ik streef erna om minimaal 15 letters aan het einde van groep 2 aangeboden te hebben. Twee keer in het jaar screenen we de kinderen op eventuele risicofactoren.

Wanneer je deze achterstand namelijk signaleert kun je dit wegwerken door de leerling effectief te begeleiden middels de voorschotbehandeling.

Letterspel ‘Spring!’
Ik heb een nieuw spel gemaakt om de letters mee te oefenen. Dit spel kun je het beste in een klein groepje spelen. Afhankelijk van het niveau van de kinderen leg je letters op de kop neer op tafel.

Daarnaast liggen er ook kaartjes waarop een meisje is afgebeeld die aan het springen is. Om de beurt mag een leerling een kaartje kiezen.

Wanneer het een letter is dan vertelt de leerling hoe de letter heet en verzint eventueel een woord met die letter. Het kaartje mag het kind vasthouden.

Wanneer de leerling een kaartje pakt met het springende meisje, dan worden de kaarten geteld, die al aan de beurt zijn geweest. Stel dat dit vier kaartjes zijn geweest, dan mogen alle kinderen gaan staan en vier keer  springen!

Alle kaartjes van de stapel worden weer in het midden gelegd en het spel gaat weer verder.

Moeilijke letters
De kinderen in mijn klas vonden het echt super leuk! Alle letters van het alfabet staan er tussen, maar ik heb de moeilijke letters als x, y, c en de klinkers niet mee laten doen. Je zou zelf nog de tweetekenklanken kunnen toevoegen.

Download het spel alfabet springen

Wat doe jij in de klas aan geletterdheid? Ik ben erg benieuwd!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. JC Hanemaaijer

    Pas op met opmerkingen over het vroeg signaleren van dyslexie. Bij verschillende onderzoeken zien we dat te vroeg beginnen met letters JUIST dyslexie in de hand kan werken. Overigens je letterspel is heel leuk voor leesrijpen kinderen.

  2. evelyne

    leuk om te doen met onze 5 jarige die in september naar het 1e gaat !

  3. Femke

    Super leuk spel :) Ook leuk om in groep 3 te doen en dan met alleen de letters die ze tot nu toe geleerd hebben.

Geef een reactie