Je bekijkt nu Geldrekenen – leuke materialen om te oefenen

Geldrekenen – leuke materialen om te oefenen

Momenteel zijn we in groep 4 druk bezig met het geldrekenen. Ik merk dat de meeste kinderen dit nog best lastig vinden. Welke munten zijn er allemaal? Welke munten zijn samen 1 euro waard en hoe weet ik hoeveel geld ik terug krijg?

Ik heb daarom een aantal materialen gemaakt die ik tijdens de rekenles of hoeken kan inzetten. De bundel geldrekenen bestaat uit posters, werkbladen, geldkaartjes, spellen en woordkaarten.

Posters

 • Poster met daarop alle euromunten en eurobiljetten. De kinderen kunnen zo zelf controleren of een munt van bijvoorbeeld 60 cent wel echt bestaat.
 • Poster met daarop mogelijkheden hoe je 1 euro kunt maken. Denk aan twee keer een munt van 50 cent of vijf keer een munt van 20 cent.
 • Poster met daarop mogelijkheden hoe je 2 euro kunt maken.

Werkbladen

 • Werkblad: wat is evenveel waard? Geef het dezelfde kleur.
 • Werkblad: kleur het bedrag om gepast te betalen.
 • Werkblad: kan je het bedrag betalen? Schrijf een :-) of :-(
 • Werkblad: welk kind kan wat kopen? Geef het dezelfde kleur.
 • Werkblad: hoeveel geld zit er in de portemonnee?
 • Werkblad: Ik betaal teveel. Hoeveel krijg ik terug?

spellenpakket geldrekenen

Geldkaartjes
Hiermee kan je allerlei activiteiten doen.

 • Laat de kinderen de munten en het bedrag bij elkaar zoeken.
 • Moeilijker wordt het als de kinderen de kaartjes als memorie gebruiken.
 • Geef elk kind een kaartje. Laat ze door de klas lopen en de koppels elkaar opzoeken.
 • In tweetallen kunnen ze het spel Kampen spelen. Print de kaartjes 2x uit. Schud de kaartjes door elkaar en geef elk kind een gelijke stapel. Tegelijkertijd leggen de spelers een kaartje neer. Welk kaartje heeft de hoogste waarde? De speler met dat kaartje mag beiden kaartjes houden en apart leggen. Als alle kaartjes op zijn kan de winnaar worden bepaald. Wie heeft de meeste kaartjes gewonnen? Of nog moeilijker; tel de waarden bij elkaar op. Wie heeft het hoogste bedrag gewonnen?

Het dobbelspel
De kinderen rollen om de beurt met de dobbelsteen. Bij elke worp krijgen ze een munt. De waarden worden bij elkaar opgeteld. Wie heeft als eerste 5 euro of meer?

Het boodschappenspel
In dit razend spannende spel moeten de kinderen voor vijf categorieën een product kopen. Alleen weten ze niet van te voren hoeveel elk product kost. Kiezen ze voor kopen of passen? Wie slaagt erin om het goedkoopste boodschappen te doen?

Het muntenspel
De spelers zetten hun pion op het jongetje met het spaarvarken. Om de beurt gooien de spelers met de dobbelsteen. De munt waarop ze komen mogen ze van de bank pakken. Het spel eindigt wanneer de eerste speler op of voorbij het spaarvarken komt. Elke speler telt hoeveel geld het bij elkaar heeft gespaard. Wie heeft het meeste geld? Dat is de winnaar!

Woordkaarten
Twee posters met woorden + lidwoorden rondom het thema geld: munt, biljet, creditcard, portemonnee, kassa, caissière, winkelen, afrekenen, wisselgeld, winkel, mandje, prijskaartje, bank, wisselen, medewerker, spaarpot, geld sparen, euroteken.

Deze bundel rondom geldrekenen kost 6,95 en is te koop in mijn webshop

Ik ben benieuwd; op welke manieren oefen jij het geldrekenen in de klas?

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Anne Stekhoven

  Hee, je hebt meerdere blogs. Ik was net bij Theeboekjes namelijk. Ik kom zelf ook uit het onderwijs. Helaas ben ik om gezondheidsredenen arbeidsongeschikt geraakt. Schrijven is nu mijn ‘werk’.

  1. Linda Willemsen

   He wat leuk dat je beide blogs hebt gevonden!
   Wat jammer dat je niet meer kan werken. Hopelijk vind je nu je passie in het schrijven!

Geef een reactie