Review: Spelend rekenen met peuters en kleuters

Ik heb het al eerder verteld: (jonge) kinderen leren spelenderwijs. Via spel doen ze ontdekkingen op en raken verwonderd over de wereld om hen heen. Al op jonge leeftijd zijn ze van nature bezig met rekenen. “Hoeveel borden hebben we nodig op tafel? Welke dag is het vandaag?” Het boek ‘Spelend rekenen‘ speelt hier op in door de leerkracht ideeen en activiteiten aan te bieden, die aansluiten bij het spelenderwijs leren.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

Rekenroutines
In het boek worden diverse rekenroutines beschreven. Dit zijn betekenisvolle, terugkerende activiteiten die door de leerkracht ingezet kunnen worden om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Dit wordt vooral gedaan door middel van interactie met handpoppen. Elke rekenroutine heeft een eigen handpop. Bijvoorbeeld: De verzamelkabouter, Willy Weeg of Nol de meetmol.

Domeinen en tussendoelen
Spelend rekenen sluit aan bij de drie domeinen van rekenen, namelijk: getallen, meten en meetkunde. Klik hier voor een handig overzicht van de doelen. Tijdens het spelen komen de domeinen vaak tegelijkertijd aan bod. Door gerichte activiteiten aan te bieden doen kinderen wiskundige ervaringen op en ontwikkelen zich. In hoofdstuk 2 van het boek worden de domeinen en tussendoelen heel helder en uitgebreid beschreven.

Beschrijving van de rekenroutines
Voor elk domein zijn verschillende rekenroutines beschreven. Voor elke handpop is een passende introductie bedacht, die je goed in de klas kunt toepassen. Daarnaast worden er doorkijkjes vanuit de praktijk beschreven. Zo doe je echt ontzettend veel leuke ideeen op! Vooral de suggesties voor concrete activiteiten zijn heel waardevol en ontzettend inspirerend! Hieronder beschrijf ik een aantal rekenroutines. De lessuggesties en tips vind je terug in het boek.

De verzamelkabouter
Kan goed verzamelen, maar heeft de hulp van kinderen nodig bij het sorteren en tellen.
(Liever geen kabouter? Gebruik dan een andere handpop. Bijv. De verzameleekhoorn.

Sam en Pam
Zijn een tweeling en gericht op het zien van kenmerken van voorwerpen. Ze vergelijken spullen en kijken naar overeenkomsten en verschillen.

De cijferfee
Is dol op cijfers, raadseltjes en telspelletjes.
(Liever geen fee? Gebruik dan een andere handpop. Bijv. Tinus de Teltijger.)

Het stappenpad
Is een verzameling foamcijfers. De cijfers passen in de puzzelstukken en deze zijn als vloerpuzzel aan elkaar te leggen. De routine gaat uit van de cijfers 0 tot 10. De getallenlijn wordt zo visueel gemaakt.

Nol de meetmol
Een traag, lief dier, dat houdt van meten.

Willy Weeg
Een stoere en sterke jongen, die graag laat zien hoe sterk hij is. Hij tilt alles op en is dol op wegen. Hier gebruikt hij zijn weegkoffer voor.

De familie Muizepluis
Bestaat uit een gezin van tien 10 kinderen. Vijf zijn er gebloemd en vijf gestreept. Er is steeds een paar van twee muizen te maken op kleur en vorm. De staarten zijn verschillend van lengte. De muisjes zijn ondeugend en maken steeds van alles mee.
Ik heb van Dorien Beerkens een bestand gekregen om de muisjes te breien. Je kunt de beschrijving hier downloaden.

Een kansrijke speelleeromgeving
In het laatste hoofdstuk komen praktische zaken aan bod. Hoe kom je aan de materialen? Met welke materialen verrijk je de speelleeromgeving? Hoe richt je een rekendenkhoek of ontdekhoek in? En hoe pas je bestaande hoeken aan om ervaring op te doen op rekengebied? Je krijgt veel tips en inspirerende ideeën!

Mijn mening
Ik ben echt ontzettend enthousiast over dit boek. Het boek geeft geweldige suggesties om doelgericht en spelenderwijs met het rekenonderwijs aan de slag te gaan. Ik ben van mening dat elke kleuterleerkracht dit boek in bezit moet hebben. Enige nadeel: er staan zoveel ideeen in, dat ik gewoon niet weet waar ik moet beginnen!

Nog niet overtuigd? Hier kun je een inkijkexemplaar bekijken!

Spelend rekenen met peuters en kleuters
Schrijver: Rian Slenders & Mariken van Roosmalen – Noppen
Uitgever: Delubas
Prijs: €39,50

Klik hier om het boek te bestellen.

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Janny Knappers

  Wil graag de muisjes gaan breien maar het patroon lijkt incompleet of heb ik het mis?
  Wil je nog eens kijken?
  Wil ze ook verzwaren kun je dat ook spelenderwijs oefenen.

 2. Carien Slagter

  Hoi,

  ik zoek voor onze onderbouwgroepen twee leuke kabouters, heb jij een tip?
  Ik vind de poppen die bij het boek horen nl behoorlijk duur….
  Is daar nog verschil in? Welke poppen je gebruikt/

  1. Linda Willemsen

   Je kunt ook andere poppen gebruiken hoor, vergt misschien wel wat creativiteit. Een telspin of een meetaap kan natuurlijk ook gewoon!

 3. Annelies

  Ik heb dit boek ook en ik ben er enthousiast over. Er staan veel leuke ideetjes in die ik in mijn klas gebruik.

 4. Laura

  Erg jammer dat ik nergens een foam puzelmat oftewel het Stappenpad kan vinden dat gaat tot het cijfer 10! Overal maar te koop tot het cijfer 9!

  1. Vera

   ik heb er twee gekocht en doe de 0 en 1 als 10 bij elkaar

  1. Linda

   Het hoekenboek ziet er ook prachtig uit! Lijkt me erg leuk om mee te werken. Volgens mij kun je daar ook een hoop ideeen uit halen.

 5. Anita Bracke

  Dank je wel voor de duidelijke uitleg d.m.v. tekst en beelden van het boek Spelend rekenen met peuters en kleuters.
  Groetjes, Anita Bracke

  1. Linda

   Graag gedaan. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad!

Geef een reactie