Je bekijkt nu Woezeldag: De dagen van de week

Woezeldag: De dagen van de week

Vele vingers in de lucht op de vraag “Wie weet welke dag het vandaag is?”. “Juf, juf ik weet welke dag het vandaag is. Het is vandaag Woezeldag!” Met veel plezier sta ik al jaren voor de klas, heb ik een eigen praktijk en ben ik moeder van 3 kinderen. Wat me in al deze situaties steeds weer opvalt is dat (jonge) kinderen de dagen van de week maar niet onder de knie kunnen krijgen. Daar moet toch iets op te vinden zijn dacht ik. Het antwoord kwam tijdens een opleiding die ik volgde om te specialiseren in beelddenken.

De dagen van de week
Waar ik nog werkte met de reeks die ik via deze opleiding had gekregen, liet een collega zich door mij inspireren en vormde een nieuwe reeks die beter aansloot bij de wens van haar kleuters. Ook ik laat me graag inspireren en naam haar reeks mee naar mijn kleuterklas in het Cluster 2 onderwijs. Binnen één maand tijd kende al mijn kleuters de dagen van de week, binnen drie maanden wisten ze me antwoord te geven op de vragen:  “Welke dag was het gisteren?” en “Welke dag is het morgen”. En binnen een half jaar konden ze dit zelfs voor eergisteren en overmorgen. In het regulier onderwijs verliep dit proces nog sneller.

De reeks
“Wat is dan het geheim?”
hoor ik je afvragen. De dagen van de week worden lineair opgehangen, hebben een kleur, een plaatje en een gebaar. Daarnaast maak ik nog gebruik van een lied. Dit totaal pakket zorgt voor het succes. Een jaar later durf ik met overtuiging te zeggen dat de reeks werkt.

Werkbeschrijving
Hierbij de plaatjes die gebruikt worden voor de dagen van de week. Print ze uit en plak ze op de bestaande kleur van de dagen die behoren bij jullie school. De kleuren kunnen per school dus verschillen. Ik gebruik tijdens deze les Nederlands ondersteund Met Gebaren (NMG) als gebaren voor de dagen van de week. Deze kun je op verschillende plekken op het web vinden. Als laatste gebruik ik een lied als muzikale ondersteuning. Ik heb gekozen voor  lied (24) dat hoort bij de kleutermap van Alles Telt.

Veel leerplezier

Tineke Verdoes

www.kindertalenten.nl

Geef een reactie