Je bekijkt nu Willewete: De garage

Willewete: De garage

Ga je binnenkort in de klas werken over auto’s of over het verkeer? Dan is het boek van Willewete: ‘De garage’ erg leuk om erbij te gebruiken. Lees dit blog als je er meer over te weten wil komen.

De garage
Het boek begint met een uitleg waarom auto’s soms naar de garage moeten. Vervolgens lees je in een korte terugblik hoe mensen vroeger van de ene naar de andere plek kwamen.

Daarna wordt er steeds specifiekere informatie gegeven over de auto. Hoe de motor eruitziet, welke onderdelen een auto nog meer heeft, hoe het gaat als je een auto wil kopen en ook het racecircuit wordt nog even aangestipt.

Ook krijg je een goed beeld van hoe het er bij een garage uitziet. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van twee bladzijdes die je kan uitvouwen. Zo krijg je een rondleiding in de werkplaats.

Het boek sluit af en met een stripverhaal over de wegenwacht.

Zoals bij alle boeken van de Willewete serie is ook dit boek erg mooi vormgegeven. De kleurrijke illustraties geven een goed beeld van de informatie die wordt gegeven. Alles wordt zoals altijd ondersteund met een schat aan nieuwe woorden en begrippen.

de garage

In de klas
Als ik het boek ‘De garage’ doorlees beginnen er bij mij behoorlijk veel radartjes te draaien en zit ik vol ideeën. Ik deel er graag een aantal met je.

Eén van mijn favoriete werkvormen is ‘mix en ruil’ en ‘mix en koppel’. Je kunt daar zoveel kanten mee op. Als je bijvoorbeeld wil werken aan de woordenschat zorg je ervoor dat je van de begrippen uit het boek twee identieke afbeeldingen hebt.

Laat de kinderen door de klas lopen en een maatje opzoeken om de afbeelding mee te bespreken. Ze ruilen van plaatje en zoeken vervolgens weer en ander maatje. In de laatste ronde laat je ze een maatje opzoeken die hetzelfde plaatje heeft.

Achterin het boek vind je een stappenplan voor het maken van een auto. Laat de kinderen diverse auto’s maken waar ze uiteindelijk zelf mee kunnen spelen. Bijvoorbeeld op een kleed waarop een weg is afgebeeld, maar je kunt de kinderen ook zelf wegdelen laten maken.

Zo kunnen ze eindeloos variëren met het maken van wegen. Ze kunnen een racecircuit maken of misschien heeft een auto wel pech en moet de wegenwacht langskomen.

Laat het thema terugkomen tijdens het buitenspelen. Maak buiten samen met de kinderen een garage waar ze langs kunnen komen als ze pech hebben met hun fiets of kar.

Neem wat spullen van de huishoek mee naar buiten, zodat je een echte receptie kunt creëren. Bedenk met de kinderen wat je allemaal nodig hebt, bijvoorbeeld: gereedschap, een overall, sleutels, banden.

Achterin het boek bevindt zich een mini-quiz. Leuk om als afsluiting van je thema te gebruiken om zo te ontdekken wat de kinderen allemaal geleerd hebben.

Wederom een mooi vormgegeven, kleurrijk en informatief boek.

Willewete – De garage
Auteur: Pierre Winters
Uitgeverij: Clavis
Prijs: €16,95

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Garage foto door Romrodphoto/Shutterstock.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie