Je bekijkt nu Dinosaurussen voor kids

Dinosaurussen voor kids

Werk je op een christelijke school, maar wil je wel graag met het thema dino’s aan de slag? Dan kan dit best een beetje ingewikkeld zijn. Niet alle christenen vinden dit namelijk een geschikt onderwerp. Vaak komt dit doordat ze al snel een link leggen met de evaluatietheorie. Of dat ze twijfelen dat dino’s überhaupt hebben bestaan. In deze blog wil ik je wijzen op het boek ‘Dinosaurussen voor kids‘. Een heel fijn hulpmiddel om als christen bij het thema dino’s te gebruiken.

Dinosaurussen voor kids

Wanneer je door het boek bladert ontdek je allerlei weetjes over dinosaurussen afgewisseld met informatie, tekeningen en foto’s. Het boek is opgedeeld in zeven delen:

1. Ontstaan
In dit deel legt Ken uit hoe God de wereld schiep en hoe volgens hem dus dinosaurussen zijn ontstaan. In de Bijbel lees je dat God de dieren en mensen op dezelfde dag hebben geschapen. Dit betekent dat mensen en dinosaurussen in dezelfde tijd hebben geleefd.

Vanuit de Bijbel geloven we dat de aarde zo’n 6000 jaar oud is. Dit jaartal is niet uit de lucht geplukt. Dit is gebaseerd op de geslachtsregisters die in Genesis zijn te lezen. Die je meestal overslaat. ;-) Dit betekent dat de dinosaurustijd dus ook zo’n 6000 jaar geleden is begonnen, geen miljoenen dus.

2. Geen angst
Vervolgens brak er een periode aan waarin mensen en dieren nauw met elkaar samenleefden, dit was voor de zondeval. Er was geen angst totdat Adam en Eva ervoor kozen om God niet langer te gehoorzamen.

3. Gevallen
Na de zondeval konden mensen en dieren niet langer meer zonder angst leven. Waarschijnlijk begonnen dieren toen ook op elkaar te jagen en ontstonden de vleeseters. Daarvoor was iedereen ‘vegetariër’

©Meester.thomas

4. De zondvloed
Vaak hoor je christenen vertellen dat alle dino’s tijdens de zondvloed zijn omgekomen, maar is dat zo? God zorgde ervoor dat van elke soort landdier dat ademde minimaal twee exemplaren aan boord van de ark mochten. Waarom zouden dit geen dino’s zijn geweest?

Misschien denk je wel, maar dat past toch helemaal niet! Maar de gemiddelde grootte van de tot nu toe gevonden fossiele dinoskeletten is die van een schaap. Sommige dino’s waren zelfs niet groter dan een kip. Dinosaurussen legden eieren, het grootste ei dat tot nu toe is gevonden, is niet veel groter dan een voetbal. Dus ook een hele grote dino, zoals de T-rex was heel klein bij geboorte. God kon dus kiezen voor jongvolwassen dieren, die makkelijk in de ark pasten.

5. Verdwenen
De wereld na de zondvloed was waarschijnlijk lang niet zo mooi als de wereld ervoor. Er kwam een ijstijd vanwege het warme water van de zondvloed, het koele land en de as van vulkanen in de atmosfeer. Deze tijd moet grote gevolgen hebben gehad voor de overlevingskansen van de dieren en ook de dinosaurussen.

Toch vinden we ook nog bewijzen dat sommige soorten dino’s nog misschien wel honderden jaren na de zondvloed hebben geleefd. Denk maar aan het bijbelboek Job, hoofdstuk 40. Hierin wordt het grootste dier dat God geschapen heeft omschreven. Qua beschrijving lijkt dit op een argentinosaurus. Daarnaast zijn er ook vele legenden en rotstekeningen over draken (dino’s) die van generatie op generatie zijn doorverteld.

Net als andere dieren, kunnen ook dino’s in de loop der tijd zijn uitgestorven.

6. Gevonden
In dit deel beschrijft Ken hoe de eerste dino skeletten werden gevonden en wat we kunnen leren van fossielen.

7. Fictie
Dit is een vrij kritisch stuk over de evolutie theorie (waarom dit allemaal onzin zou zijn) en hoe de meningen van wetenschappers verdeeld zijn.

Wist je dat ik een spellenpakket rondom dino’s heb gemaakt?

Mijn mening

Ik vond het allereerst heel verhelderend om dit boek te lezen. Het onderwerp heb ik altijd wel interessant gevonden, maar ik ging het wel uit de weg. Juist omdat ik niet goed wist wat ik er als christen van zou moeten vinden. En dat is jammer. Door kennis en feiten sta je juist veel steviger in je schoenen.

De uitleg van Ken is wat fundamentalistisch en fel richting wetenschappers die een andere mening hebben, maar daarnaast ook wel heel overtuigend. Mocht je rondom dit thema aan de slag gaan of een kind hebben dat meer wil weten over dino’s, dan is dit een heel fijn boek voor concrete informatie vanuit het standpunt van de Bijbel.

Het is officieel een kinderboek, maar het geeft je ook als volwassene veel inzichten. Je kunt dit vervolgens dan aan jonge kinderen vertellen in je eigen woorden. Kinderen in de bovenbouw zouden dit boek zelf kunnen lezen. Wel zou ik dit onder begeleiding doen, kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om erover te praten.

Dinosaurussen voor kids
Schrijver: Ken Ham
Uitgever: Grace Publishing House
Prijs: €12,50

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie