Je bekijkt nu Peuter boekjes voor de herfst

Peuter boekjes voor de herfst

Mijn bijna twee-jarige peuter vindt het heerlijk om boekjes te lezen. Ik heb in de woonkamer een klein boekenrekje van Ikea staan en ik probeer elke paar weken de boeken te wisselen. Ik probeer dan ook altijd iets uit te kiezen wat binnen het seizoen past. In deze blog deel ik mijn favoriete peuter boekjes voor de herfst. Deze blog zal ik gedurende het seizoen aanvullen.

Ook leuk: leuke activiteiten voor in het bos.

Herfst – Gerda Muller

Dit is een klein vierkant boekje met illustraties die passen rondom het thema herfst. Er staat verder geen tekst in, maar de realistische illustraties vertellen het verhaal. Dit boekje is onderdeel van de seizoenenserie.

Mijn peuter vindt het heerlijk om zelf door het boekje te bladeren en dit kan ook goed door het kleine formaat. Kinderen spelen in de bladeren, knutselen met herfstmaterialen en laten een zelfgemaakt bootje varen in de plassen. Lekker gemoedelijk en nostalgisch!

Klik hier voor de Engelstalige versie van het boekje (maakt voor de binnenkant niet uit.)

Noortje in het bos

Dit boekje vindt mijn peuter echt geweldig. Het gaat over Noortje die samen met haar pop en hond naar het bos gaat. Daar ziet ze paddenstoelen, eikels, prachtige herfstbladeren en veel meer.

Het boekje is echt een aanrader als je rondom woordenschat aan de slag wil. De belangrijke herfstwoorden als paddenstoel en eekhoorn zijn in de tekst dikgedrukt. Ook de illustraties spreken erg aan. Ze zijn herkenbaar voor mijn peuter en realistisch, dat vind ik zelf erg belangrijk.

Klik hier voor meer informatie.

Boekentips peuters herfst

Saar in de herfst

Dit boekje is voor iets oudere peuters, maar ook erg leuk. Saar gaat met haar oma tijdens een echte herfstdag op stap. In het bos vinden ze allerlei herfstmaterialen en ze zien een spin! In de moestuin ontdekken ze een egel, rapen ze appels en er gaat zelfs een pompoen mee naar huis.

Het is een heerlijk herfstboek en je krijgt gelijk zin om ook thuis met herfstmaterialen aan de slag te gaan. Achterin het boek staan nog leuke ideeen beschreven.

Klik hier voor meer informatie.

Het wonder van de appel

Dit is echt een super leuk informatieboek over de appel. Hoe groeit een appel eigenlijk? In dit boek wordt dit op eenvoudige wijze verteld. De flapjes waar de peuter aan mag trekken maakt het heel interactief.

De tekst is af en toe nog wat te moeilijk, maar je kunt als volwassene er zelf heel makkelijk over vertellen. Ik ga dit boek zeker vaker gebruiken als we bijvoorbeeld appelmoes gaan maken of een appeltaart gaan maken. Wordt vervolgd dus! ;-) Echt een aanrader!

Klik hier voor meer informatie.

Het is herfst; kijk en zoekboek

Wie kent de serie nog niet? Dit is een prachtig kijk- en zoekboek zonder tekst. Je hebt van dit boek meerdere delen, van elk seizoen is er een boek. Het zijn steeds dezelfde soort platen en plekken, maar de gebeurtenissen wisselen per seizoen. 

Mijn dochter is echt weg van dit boek en wilt het elke avond voor het slapen gaan bekijken. Helemaal niet erg, want mijn man en ik genieten ook echt van dit boek. Zeker toen het boek nog net nieuw was, er is namelijk zoveel te zien! 

Elke personage heeft een soort verhaal dat vertelt wordt op verschillende pagina’s. De school wordt geopend en de kinderen gaan met hun lampion op stap, er is weer van alles te beleven in de stad!

Klik hier voor meer informatie.

Kijk binnen in het bos

Dit boekje is onderdeel van de serie ‘Kijk binnen in…’. De titel onthult het al, het boek gaat over het bos en de veranderingen door de seizoenen. Het is een heel stevig kartonnen boekje met 14 pagina’s. Op elke pagina staan korte teksten en valt er van alles te ontdekken.

Deze serie kenmerkt zich door de vele en echt bijzondere flappen en kijkgaten. Het wordt zo echt een beleving voor peuters. Op elke pagina is wel weer iets te ontdekken, en door de flappen ontstaan er steeds weer nieuwe scenes. Echt ontzettend leuk!

Ook de illustraties zijn aantrekkelijk voor de kinderen, ze laten goed zien welke dieren en planten er in het bos te vinden zijn. Een babyhertje verstopt achter wat varens, zwammen en paddenstoelen onder een boomstam of een wezel die bijna niet opvalt in de sneeuw.

Wat ik fijn vind is dat ‘moeilijke’ woorden niet geweerd worden. Ik probeer alles zoveel mogelijk te benoemen en soms kijkt mijn man daar wel eens gek van op. Maar er zijn geen moeilijke woorden, alleen onbekende woorden. ;-)

Themawoorden die in dit boek aan bod komen zijn bijvoorbeeld: varens, burcht van een das, stroomopwaarts, grote beren waden het water in, groenblijvende bomen etc.

Bij elk seizoen kun je dit boekje er even bij pakken (of eventueel meenemen naar het bos) om samen te kijken naar de veranderingen die we kunnen verwachten. Het is echt een informatief boek, dus geen voorleesboek.

Klik hier voor meer informatie over het boekje.

Kijk binnen in een boom

Een ander deel uit de ‘Kijk binnen in…’ serie mag ook zeker niet ontbreken. Ging het in het andere boekje meer over het bos in het algemeen, in dit deel krijg je specifieke informatie over de boom. Je ziet hoe een piepkleine eikel uitgroeit tot een prachtige oude eik.

Hoe ontstaat een boom? Wie wonen er in een boom? Hoe verandert hij tijdens de seizoenen? Op al deze vragen krijgt de peuter antwoord door goed de illustraties te bekijken en steeds de flapjes te openen. Ze kan onder de blaadjes en tussen de takken kijken.

Ook in dit boekje komen weer nieuwe woorden aan bod. Bijvoorbeeld: scheutje, hongerige jongen en specht. Dit deel is ook zeker een aanrader, leuk om bijvoorbeeld bij de seizoenstafel te zetten!

Klik hier voor meer informatie over het boekje.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie