Het dikke boek van alle bijzondere dieren

Als kind had ik een encyclopedie over de natuur en dieren en ik kon hier uren doorheen bladeren. Helemaal stuk gebladerd was het hoog tijd voor een nieuw exemplaar en wat voor een! Ik ontving Het dikke boek van alle bijzondere dieren en ik vertel je er graag meer over in deze blog.

Het dikke boek van alle bijzondere dieren

Wat een prachtig boek om te zien! Op de voorkant staat een goudkleurige illustratie met foto’s van dieren erin verwerkt. Alle bladzijden zijn aan de rand ook goudkleurig, dus dit vorm samen een schitterend geheel.

Voorin het boek vind je de inhoudsopgave met alle dieren opgenoemd. Deze zijn op volgorde gezet van groot naar klein. Bekende dieren, zoals de olifant, zebra en schaap komen aan bot. Maar ook wat onbekendere dieren, zoals de sneeuwpanter, piranha en axolotl verdienden een plek in het boek.

Het leuke is dat de dieren heel verschillend zijn, er worden zoogdieren, vogels, insecten en reptielen besproken. Dit maakt het lekker afwisselend.

Elk dier krijgt twee bladzijde; op de ene bladzijde staat een sfeervolle kleurenfoto en op de andere bladzijde wordt er informatie over het dier gegeven. Ook is elk dier nog een keer duidelijk geïllustreerd op de tekstpagina.

De tekst is echt goed leesbaar voor kinderen. Bij elk dier staan leuke en interessante weetjes en wordt er algemene achtergrondinformatie gegeven. Wist je bijvoorbeeld dat flamingo’s roze worden van de roze garnalen en algen die ze elke dag eten?

In de klas

Dit boek is zowel voor thuis als op school echt een waardevolle aanvulling voor de boekenkast. Kinderen kunnen gewoon heerlijk bladeren door het boek en alle weetjes en informatie in zich opnemen.

Maar je kunt er natuurlijk ook een gerichte opdracht aankoppelen, zeker als je rondom het thema dieren werkt. Laat de kinderen bijvoorbeeld informatie over hun lievelingsdier opzoeken.

  • Kunnen de kinderen een informatietekst met hulp van het boek over het dier schrijven?
  • Laat de kinderen twee dieren met elkaar vergelijken op voedsel, uiterlijk, leefgebied etc.
  • Laat de kinderen een dier uitkiezen en drie weetjes uit de tekst halen. Dit wisselen ze vervolgens uit met een andere leerling of met de klas.

Heb je ook nog een leuk idee?

Het dikke boek van alle bijzondere dieren
Schrijver: Ben Hoare
Illustrator: Daniel Long
Uitgever: Lannoo
Prijs: €19,95

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie