Je bekijkt nu Review: Nijntje oefent moeilijke woorden

Review: Nijntje oefent moeilijke woorden

Van Dick Bruna is er weer een nieuw oefenboek met woorden van Nijntje verschenen: “Nijntje oefent moeilijke woorden“. In dit boek worden er woorden van drie, vier en soms zelfs vijf lettergrepen aangeboden. Eerder in deze serie verschenen “Nijntje oefent korte woorden” en “Nijntje oefent woorden“. Met de welbekende, eenvoudige illustraties is dit wederom een leuk boek om woorden mee te oefenen. Ik geef hieronder een aantal ideeën.

De mogelijkheden
Allereerst is het natuurlijk gewoon super leuk om met je kind het boek door te bladeren en te ontdekken welke woorden hij/zij al kent. De herkenning en het enthousiasme van het iets weten is al genieten. De woorden die je kind nog niet kent, kun je zelf benoemen. Waarschijnlijk zal ijverig geprobeerd worden om het na te zeggen.

Spelletjes
Met dit boek kun je ook leuke spelletjes met je kind spelen.

  • Zodra je kind en jij bekend zijn met het boek kun je er een leuk zoekspelletje van maken. Je geeft bijvoorbeeld de opdracht: ‘zoek zo snel mogelijk de olifant op’. Dan kun je gelijk het woord bespreken dat ernaast staat. Iets moeilijker wordt het al als je je kind vraagt om twee plaatjes op te zoeken.
  • Ook leuk is om de afbeeldingen te kopiëren en het spelletje ‘zoek dezelfde’ te spelen.  Je kunt je kind een afbeelding geven en dezelfde afbeelding in het boek laten opzoeken. Hierbij benoem je het woord weer en is je kind ook bezig met hoe het eruit ziet, de kenmerken.
  • Een stapje moeilijker is ‘memory‘. Als je de plaatjes twee keer kopieert kun je je eigen memory spel er van maken. Begin daarbij met een klein aantal en bouw dit uit.
  • ‘Het is een dier uit de dierentuin. Het is heel groot en heeft een slurf’. Zo eenvoudig is het om een raadsel te bedenken voor je kind. Laat je kind door het boek bladeren om het juiste antwoord te vinden.

Nijntje oefent moeilijke woorden

 

Kleuren
Het fijne aan de boeken van Dick Bruna is, dat de tekeningen relatief eenvoudig zijn. Je kunt ze dus heel gemakkelijk overtrekken en zo heeft je kind een leuke kleurplaat. Hoe wijs is het als het zijn eigen boek kan samenstellen.

Leefwereld
De meeste woorden in het boek komen direct uit de leefwereld van je kind. Ga eens samen op zoek of de voorwerpen ook in of om het huis te vinden zijn. Of maak bij het zien van de afbeelding sinaasappelsap samen een lekker glaasje sap. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Het leuke aan dit boek is, dat je samen met je kind op verschillende manieren bezig kunt zijn en dat het soms op een eenvoudige manier al heel snel anders kan. Ik wens je veel leesplezier!

Wat nog leuk is om te weten is dat het boek ‘Nijntje gebruikt moeilijke woorden’ aansluit op de oefenkaartjes ‘Nijntje oefent moeilijke woorden en werkwoorden’.

Nijntje oefent moeilijke woorden
Schrijver: Dick Bruna
Illustraties: Dick Bruna
Uitgeverij: Mercis
Prijs: €8,50

Klik hier om het boek bij bol.com te bestellen.

nijntje-oefent-moeilijke-woorden

 

 

 

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie