Je bekijkt nu Boekentip: De lievelingsdieren van Nijntje

Boekentip: De lievelingsdieren van Nijntje

In deze blog wil ik je graag meer vertellen over het boek ‘De lievelingsdieren van Nijntje‘. Een geschikt boek voor de jongste lezer die de dieren wil leren kennen.

De lievelingsdieren van Nijntje
In dit boek kunnen kinderen kennismaken met de lievelingsdieren van Nijntje. Het boek is heel eenvoudig vormgegeven en er wordt gebruik gemaakt van weinig tekst.

Het is echt een boek voor kinderen tot ongeveer 2 jaar. De teksten zijn wisselend. Bij het hondje staat bijvoorbeeld: “Het hondje zegt waf”. Op de pagina ernaast staat een eend. Onder de eend staat: “Welk geluid maakt de eend?”

Andere vragen zijn bijvoorbeeld: “Wat doe jij daar?”, “Waar zwem je naar toe?” en “Waar kijk je naar?”.

Met behulp van de ronde ‘tabbladen’ kan eenvoudig van dier gewisseld worden. Er is een hond, eend, aap, vis, papegaai, leeuw, poes, kip, koe, schaap, vlinder en olifant. De dieren lijken willekeurig te zijn gekozen.

De lievelingsdieren van Nijntje

Mijn mening
Het is een erg aansprekend boek voor jonge kinderen (baby’s). Het boek is best groot, maar bevat hele lichte pagina’s. Het boek is dus prima vast te houden door jonge kinderen.

Op een eenvoudige manier leren de kinderen de namen van de dieren en kan je samen oefenen met de geluiden die deze dieren maken.

Andere mogelijkheden:

  • Speel een zoekspelletje. “Waar zie je de koe? Wijs maar aan.” Er staan veel dieren in het boek. Kan het kind ook het geluid van het dier namaken?
  • Wanneer het kind iets ouder is kan je er een raadsel bij bedenken. “Het dier is heel groot en heeft een lange slurf”. En kan het ook een raadsel voor jou verzinnen?
  • Kopieer wat afbeeldingen uit het boek en speel het spel ‘Zoek dezelfde’. Je geeft het kind een plaatje en laat het dezelfde afbeelding in het boek opzoeken. In plaats van plaatjes kan je ook concreet materiaal (speelgoed) gebruiken.
  • Door de plaatjes twee keer te kopiëren kan je er zelfs memorie van maken. Begin wel met een klein aantal sets en breid het langzaam uit.
  • Je kunt ook heel eenvoudig de tekeningen overtrekken en het kind de kleurplaat in laten kleuren.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

De lievelingsdieren van Nijntje
Schrijver: Dick Bruna
Illustraties: Dick Bruna
Uitgeverij: Mercis
Prijs: €11,95

De lievelingsdieren van Nijntje

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie