Je bekijkt nu Review: Het verhaal vertelt

Review: Het verhaal vertelt

De boeken van Arend van Dam & Alex de Wolf zijn bij veel leerkrachten wel bekend. Het zijn boeken die je ontzettend goed bij de wereldoriënterende vakken kunt gebruiken.  Ik heb deze dan ook allemaal verzameld en was erg blij met het nieuwe boek ‘Het verhaal vertelt‘, dat ik van uitgever Van Holkema & Warendorf opgestuurd kreeg.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

Het verhaal vertelt…
Mariken van Nimwegen, Tijl Uilenspiegel, Moby Dick… wie kent hun namen niet? Maar hoe gingen de verhalen ook alweer? Dat lees je in Het verhaal vertelt. Hierin staan vijfitg kleurrijke verhalen uit de wereldliteratuur, die Arend van Dam op zijn eigen, unieke manier hervertelt. Sprookjes, fabels, sagen, mythen, legenden en verhalen van de zee – in de vele uiteenlopende genres proef je als lezer de couleur locale en maak je kennis met de soms onbekende, maar zeer boeiende achtergronden. Dit boek is een tijdloze en verraddende introductie in de wereld van de vertelkunst. Met fantasievolle illustraties van Alex de Wolf.

In de klas
Al eeuwenlang worden verhalen aan elkaar doorgegeven. Vroeger was het vertellen van verhalen heel gewoon, maar nu wordt het als een hele kunst gezien. Verhalen bevatten vaak een opvoedkundige boodschap, maar kunnen ook vermaak of troost bieden. Tijdens het selecteren van de verhalen vroeg Arend zich af ‘Welke verhalen zijn zo belangrijk dat elk kind ze zou moeten kennen?’ en ‘Is er een verhaal dat de wereld heeft veranderd?’. Hieruit heeft hij 50 verhalen gekozen, die hij in een nieuwe vorm heeft gegoten. Prachtige verhalen om aan de kinderen te vertellen. Natuurlijk kun je er voor kiezen om ze gewoon voor te lezen, maar nadat ik de verhalen een paar keer had gelezen kon ik het ook goed navertellen. En dat is natuurlijk het allerleukste voor de kinderen! Je kunt de verhalen tijdens het eten/drinken vertellen, maar ook als inleiding gebruiken op je les. Mooi om er met elkaar dan nog over door te praten. Begrijpen de kinderen de boodschap? Heeft het verhaal indruk gemaakt?

Melanie Plag geeft 5 redenen om te vertellen in de klas. 

De verhalen zijn in verschillende thema’s verdeeld en dat geeft je de gelegenheid om zelf een selectie te maken. Ik werk op een Christelijke school, dus zou bijvoorbeeld niet de sprookjes gebruiken. Maar er blijven nog een heleboel andere mooie verhalen over. De thema’s zijn:
– dierenverhalen
– ridderverhalen
– wijsheid uit het oosten
– sprookjes
– ontstaanverhalen
– legendarische verhalen
– sagen
– Griekse en Romeinse mythen
– verhalen van de zee

Nieuwsgierig naar het boek? Hier kan je al een aantal verhalen lezen.

Het verhaal vertelt…
Schrijver: Arend van Dam
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Prijs: €17,50

Bestel het boek.
Review: Het verhaal vertelt

 

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie