Je bekijkt nu Review: Het geheim van Mories Besjoer

Review: Het geheim van Mories Besjoer

Aangezien schrijfster Anke de Vries op 5 december 80 jaar wordt zijn de vier meest bijzondere boeken van haar in een nieuw jasje gestoken en zijn de teksten wat opgefrist. Eén van deze boeken is ‘Het geheim van Mories Besjoer’.

De inhoud
Elke vrije minuut besteden de buurtkinderen in het hofje bij de Franse glazenwasser Maurice Trocard, of te wel, Mories Besjoer. De kinderen helpen hem graag met klusjes, maar het heerlijkst is het als Brigit drinken klaarmaakt en Mories een mooi verhaal vertelt.
Als Brigit weer eens staat weg te mijmeren komt ze tot de conclusie dat Mories concrete vragen over Frankrijk altijd weet te ontwijken en dat hij ook nooit teruggaat naar zijn oude woonplaats.

Als ze op een dag oude krantenberichten op een kast vindt waar foto’s instaan van Mories die gearresteerd wordt, wordt haar nieuwsgierigheid alleen maar groter. Het helpt dan ook niet mee dat Mories opgepakt wordt voor een roofoverval. Iedereen gelooft in zijn onschuld, maar Brigit heeft toch zo haar twijfels.
Als uiteindelijk zijn onschuld is bewezen en de kinderen met Mories weer gezellig bij elkaar zitten in het hofje ruikt Brigit haar kans. Ze vraagt deze keer aan Mories of hij een verhaal wil vertellen dat echt gebeurd is. Veel wijzer wordt Brigit er niet van, maar toch laat het haar niet los.

Ondertussen zijn de andere buurtkinderen bezig met een zoektocht naar de man die echt de roofoverval heeft gepleegd. Door bij mensen kranten op te halen proberen ze erachter te komen waar de man woont. Door een praatgrage buurvrouw komen ze daar al snel achter. Brigit en Daan belanden in het bewuste huis en zien daar allemaal gestolen spullen staan. Maar Brigit ziet nog meer. Maurice stapt uit een taxi voor hetzelfde huis. Zou hij dan toch niet zo vriendelijk en onschuldig zijn als iedereen denkt?

Mijn mening
Het geheim van Mories Besjoer is een aantrekkelijk boek voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar. Het is een spannend verhaal, waarbij de gebeurtenissen elkaar snel afwisselen. Door de soms verrassende wendingen in het verhaal blijf je geboeid en wil je het boek in één keer uitlezen. Tot het eind blijft het geheim van Mories goed bewaard, maar dat maakt de rest van het boek niet minder interessant.

Ook de boeken ‘Kladwerk‘, ‘Belledone kamer 16‘ en misschien wel het bekendste boek ‘Blauwe plekken‘ zijn in een nieuw jasje gestoken en zeker de moeite waard om ook (weer) te lezen.

Het geheim van Mories Besjoer
Auteur: Anke de Vries
Uitgever: Lemniscaat
Prijs: €13,95

Klik hier om het boek te bestellen.

Review: Het geheim van Mories Besjoer

 

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie