Je bekijkt nu Review: Vos en Haas – O ma! O pa!

Review: Vos en Haas – O ma! O pa!

Vos en Haas beleven altijd van alles. In het boek ‘Vos en Haas – O ma! O pa!‘ ontdekken ze samen met uil hoe het nu zit met kinderen, kleinkinderen en opa’s en oma’s. Het is geschreven door Sylvia Vanden Heede. De illustraties zijn gemaakt door Thé Tjong-Khing.

Het verhaal
Uil is aan het afstoffen. Hij kijkt naar de lijstjes aan de muur. Er zitten foto’s in van uil, o.a. van toen hij nog een uilskuiken was. Uil wil de foto’s niet meer en haalt ze weg. Maar wat nu? Wanneer uil de foto’s van zijn pa en ma laat vallen, begint hij te huilen. Haas en Vos komen hem helpen. Samen zoeken ze uit hoe het zit met de ouders van uil en met de grootouders van uil.

Het verhaal heeft korte zinnen en is geschreven voor jonge lezers. Regelmatig is er een woord wat een groter lettertype heeft. Deze woorden zijn belangrijk in het verhaal. Ze zijn samen de ‘rode draad’ van het verhaal. Het boek is geschreven voor kinderen die Lezen als vos (AVI M3 – E3). Sylivia Vanden Heede heeft nog meer eenvoudige leesboekjes over Vos en Haas geschreven. Ook voor kinderen die Lezen als uil  (AVI Start – M3). En kinderen die Lezen als Haas (AVI E3 – M4).

Daarnaast zit er ook veel humor in. Er worden leuke woordgrapjes gemaakt, alleen Uil begrijpt er niets van. Zoals bijvoorbeeld wanneer het over de ouders van uil gaat. Waarbij uil aangeeft dat het zijn pa en ma zijn, niet zijn ouders. Want ze zijn helemaal niet oud.

Vos en Haas - O ma! O pa!

De illustraties
Op iedere bladzijde staat een kleine illustratie passend bij het verhaal. De illustraties gaan steeds over de kern van het verhaal. En ondersteunen daarmee het verhaal wat wordt gelezen.
Illustrator Thé Tjong-Khing gebruikt zachte kleuren. En maakt eenvoudige, duidelijke illustraties, waardoor je meteen ziet waar het over gaat.

Vos en Haas - O ma! O pa!

In de klas
Dit leesboek is speciaal geschreven voor de jonge lezers (AVI M3 – E3). De vrolijke verhalen van Vos en Haas kunnen ze nu dus helemaal zelf lezen. Maar het is ook een leuk boek om voor te lezen aan de kinderen in je klas. Waarbij je ook nog eens de woordgrapjes samen kunt bespreken.

Daarnaast gaat het over een interessant onderwerp. Namelijk hoe het nu zit met je familie. Je ouders, grootouders, etc. Zeker een aanrader als je een thema hebt over familie of over je stamboom!

Vos en Haas – O ma! O pa!
Schrijver: Sylvia Vanden Heede
Illustrator: Thé Tjong-Khing
Uitgever: Lannoo
Prijs: € 5,00

Klik hier om het leesboek te bestellen.

Marianne van de Wal

Marianne van de Wal is gastblogger op klasvanjuflinda.nl Ze werkt al ruim 10 jaar als leerkracht in de onderbouwgroepen. Ze ontwerpt en ontwikkelt haar eigen lessen en materialen. Voor haar staat spelen in hoeken, lezen in boeken, ervaringen delen en verhalen op schrijven, centraal. Marianne geeft 3 dagen per week les in groep 2/3 op een kleine, zelfstandige en gezellige basisschool in Best. Ze is getrouwd en moeder van 4 jonge kinderen van 0-6 jaar.

Geef een reactie