Je bekijkt nu Review: de Weetjevogel

Review: de Weetjevogel

Als juf word ik heel blij van een veelzijdig boek waar je veel kanten mee op kunt. Het boek ‘De Weetjevogel‘ van Minke Hazewindus en Irene Wiersma is zo’n boek. Het behandelt verschillende thema’s die je goed kan toepassen in de klas.

Omschrijving
Het boek gaat over een vogel die allemaal avonturen meemaakt en goede oplossingen weet te bedenken voor problemen. Zo helpt de Weetjevogel opa Egel, voert hij actie tegen vervuiling van het bos en helpt hij bij het oplossen van ruzies.

Illustraties
De illustraties in dit boek zijn gemaakt door Irene Wiersma. Ze zijn gemaakt met felle kleuren en eenvoudige figuren. Dit maakt het voor kinderen erg duidelijk. Het zijn mooie plaatjes waarop met weinig lijnen veel wordt laten zien. Dit geeft veel rust in het boek.

Praktijkvoorbeelden
Omdat het boek uit meerdere verhalen bestaat, heb ik de praktijkvoorbeelden per hoofdstuk beschreven:

De dassenburcht
Dit hoofdstuk gaat over de dieren die ontdekken dat er mensen zijn die hun bomen willen omhakken om een weg dwars door het bos te maken. In de klas kan je het hebben over natuurgebieden. Wat vind jij? Mag er een weg door het bos? Wat is er goed aan? Wat is er slecht aan? Is er een andere oplossing? Wat betekent een weg door het bos voor de dieren en wat betekent het voor de mensen? Je zou kinderen hierbij verschillende oplossingen kunnen laten bedenken en deze kunnen laten uitwerken op een creatieve manier  (teken, schilder of knutsel een goede oplossing)

De zieke nachtegaal
Gesprekken over ziek zijn, dieren die ziek zijn. Dit past binnen het thema herfst of het thema ziekenhuis. Hier kunnen de kinderen met het idee komen om een apotheek- of dierenambulancehoek in de klas te maken.

Plagen en ruzie
Dit zijn twee hoofdstukken waarbij je het onderwerp plagen en ruzie aan de orde kunt laten komen. Wat is plagen? Aan de hand hiervan kan je regels maken in de klas. Denk hierbij aan het positief formuleren van regels. Dus niet: je mag niet plagen, maar: wij zijn aardig tegen elkaar en helpen elkaar. Verder is het goed om aan te sluiten bij het thema ruzie. Hebben de kinderen weleens ruzie gehad? Met wie en hoe kwam dat?

Op school werken wij met de kanjertraining en hier kan mooi bij aangesloten worden. Je kan de kinderen hier leren wat ze kunnen doen als ze geplaagd worden of als ze ruzie met iemand hebben. Hoe los je dit op?

   

Opa Egel
In het verhaal over opa Egel gaat het over verdriet en eenzaamheid. Oma Egel is namelijk overreden. Dit is een mooi verhaal wanneer er bijvoorbeeld iemand is overleden. De Weetjesvogel helpt opa Egel om een nieuwe start te maken in het bos. Bij dit verhaal kan je met de kleuters praten over verlies van dierbaren, verdriet en eenzaamheid.

Het girafje
Het girafje zoekt een plekje om te wonen. Hij komt namelijk uit een hele andere omgeving dan de bosdieren. Met de kinderen kan je hierover verder werken in het thema dieren. Welke dieren zijn er? Waar wonen ze? Hierbij kan het sorteren van de diersoorten een aanvullende activiteit zijn.

Actie ‘Geen papier!’
Het bos is vervuild en de dieren gaan het met elkaar opruimen. Hoe zorg jij voor Gods schepping? Wat kunnen wij in de klas doen om goed voor de aarde te zorgen? Het sorteren van afval en het besparen van energie zijn voorbeelden van activiteiten die aansluiten bij dit verhaal.

Egel vertelt
Dit is het laatste hoofdstuk van dit boek. Hierin vertelt Egel over de verhuizing die hij vroeger heeft meegemaakt. In de praktijk sluit dit aan bij het thema verhuizen. De kinderen kunnen vast iets vertellen over verhuizen. Verder wordt de hele route beschreven in dit hoofdstuk. Laat de kinderen een plattegrond tekenen van de route die Egel moest lopen om te verhuizen. Je kan ze de route laten tekenen terwijl jij het verhaal voorleest, maar je kan ook de route zelf laten bedenken.

Algemeen
Het boek is geschreven op rijm en dit biedt mogelijkheden om in de klas aan de slag te gaan met rijmen. Laat de kinderen zelf een rijmpje bedenken dat aansluit bij het thema waar je op dat moment over werkt. Laat de kinderen ook de woorden zien, zodat ze zien wat er met rijmen verandert aan de woorden (doen – zoen).

Mijn mening
Dit is een boek waarmee je in de klas onwijs veel kanten op kunt. Zo sluit dit boek bij veel verschillende thema’s aan en dat maakt het boek erg veelzijdig. Voor kleuters zijn dieren ook altijd erg interessant dus waren de kinderen continu geboeid bij de verhalen.

Een boek waarmee je veel kanten op kunt!

De Weetjevogel
Auteur: Minke Hazewindus
Illustrator: Irene Wiersma
Uitgeverij: Palmslag
Prijs: €15,00

Klik hier om het boek te bestellen.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Geef een reactie