Je bekijkt nu Boekentip: Een kans voor een kat

Boekentip: Een kans voor een kat

‘Een kans voor een kat’ is het vijfde deel in de serie van De Dierenridders. Deze keer is het niet alleen een plan om iets te betekenen voor een dier, maar hopen ze vooral Koen te helpen. In dit blog vertel ik je er meer over.

De DierenRidders – Een kans voor een kat
Hoe komt Koen aan de oude schoenen van Tijn? Waarom liegt hij over een programma wat hij blijkbaar niet heeft gekeken? En als Koen zo goed kan voetballen, waarom wil hij dan niet ook op voetbal zoals de jongens uit zijn klas?

De DierenRidders vinden het maar raar en maken zich zorgen om Koen. Als ze Koen aan het werk zien bij een dierenasiel waar ook zijn kat Rembrandt blijkt te zijn snappen ze er helemaal niks meer van. Uiteindelijk durft Koen te vertellen dat zijn moeder bijna geen geld heeft. Dat maakt een hoop duidelijk voor de DierenRidders, maar helemaal vrede hebben ze er niet mee.

Al snel komt er een plan om Koen te helpen. Het grootste doel is om Rembrandt terug te geven aan Koen, maar dat kost geld. Met zijn allen gaan ze aan de slag om het geld bij elkaar te krijgen. Dat is niet makkelijk, maar het lukt. Op het moment dat ze hem uit het dierenasiel willen halen zijn ze laat. Andere mensen hebben hem al gekocht. De teleurstelling is groot, want wat moeten ze nu voor cadeau geven op Koen zijn verjaardag?

Er komt een oplossing, maar zal Koen daar net zo blij mee zijn? En betekent het dat hij Rembrandt echt nooit meer terug zal zien?

Illustraties
Nadat ik de kleurrijke voorkant had gezien en daarna even door het boek bladerde was ik in eerste instantie een beetje teleurgesteld. De illustraties in het boek zijn namelijk zwart-wit. Verrassend genoeg heeft me dat tijdens het lezen niet gestoord en kan ik zeggen dat het echt hele mooie zwart-wit illustraties zijn. Er zit veel diepte in de tekeningen en er wordt gespeeld met schaduwen. Op zo’n manier dat het soms lijkt alsof de tekening een op pauze gezet beeld is van een tekenfilm. Erg knap en heel sprekend.

Mijn mening
Ik kende de serie nog niet, maar ik ben fan. Ik vind het knap hoe Iris Boter een thema als ‘armoede’ op een positieve manier onder de aandacht weet te brengen. Je kunt je goed inleven in hoe Koen zich voelt, maar snapt ook heel goed de vragen die de DierenRidders hebben. Een toegankelijke manier van schrijven, wat er aan bijdraagt dat je een goed gesprek kan hebben over dit onderwerp met kinderen. Zij kunnen zich zeker in beide partijen inleven.

Het verhaal is niet voorspelbaar, zodat je hem het liefst in één ruk wil uitlezen. De personages zijn daadkrachtig en zien overal een oplossing voor. Een positief verhaal waarin thema’s als vriendschap, doorzettingsvermogen en omzien naar elkaar aan bod komen.

Ik ga met terugwerkende kracht de overige vier delen lezen en hoop dat er een deel 6 in de maak is.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Een kans voor een kat
Auteur: Iris Boter
Illustraties: Mark Janssen
Uitgever:  Van Holkema & Warendorf
Prijs: €12,99

BewarenBewarenBewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie