Je bekijkt nu Voorleesboeken tips voor september

Voorleesboeken tips voor september

De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik voorleesboeken voor allerlei leeftijden. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

Ties en Trijntje op de boerderij

We kunnen niet meer zonder Ties en Trijntje, de moderne Jip en Janneke. Dit aansprekende boek is al aan zijn 6dedruk begonnen. Het is een boek dat je in de kleuterklas kunt gebruiken bij het thema ‘boerderij’ of ‘boerderij dieren’. Maar ook zeker een fijn boek voor in groep 3 als je op een school werkt waar kinderen niet of nauwelijks in aanraking komen met de boerderij dan is het een heerlijk voorleesboek tijdens het fruit-eten of brood-eten.

Het lukt Yvon om de onderwerpen rond de boerderij op niveau ter sprake te brengen. Een kalfje dat geboren wordt, schapen die geschoren worden, erwten groeien in de tuin, tractor rijden, melk die warm uit de koe komt, maar ook verdwalen of kleinduimpje spelen, een schat zoeken, het blijft dichtbij de belevingswereld van kinderen in de leeftijd 5-6 jaar. De illustraties van Philip Hopman doen je nu met een knipoog denken aan de boer Boris boeken. Dit boek is zeker de investering waard.

De boom met het oor

Dit is een iets wat filosofischer boek. Je moet je klas een beetje kennen om het voor te lezen. Globaal denk ik aan groep 2 of groep 3 maar als je ook echt wilt filosoferen dan kun je het in groep 4 ook gebruiken. Het is een prikkelend boek; herrie, geluiden, gehaast… en dan wil je iets vertellen over wat je hebt ontdekt tijdens gym. Maar wie kan of wil er luisteren?

Dan staat er midden in de stad een boom met een oor. Een oor dat echt luistert. Luisteren is zo belangrijk en zo fijn, maar ook zo moeilijk. De jongen gaat naar de boom, maar de dieren willen ook naar de boom. Leuk geschreven. Met uiteindelijk de opluchting van verteld hebben wat je wilde vertellen. Zeker goed om met je klas na te bespreken.

De dieren van Grimm

De bremer stadsmuzikanten, De haas en de egel, De wolf en de zeven geitjes, welk kind is er niet mee opgegroeid? In deze vrolijke bundel staan de elf mooiste dierensprookjes van de gebroeders Grimm. 

De beroemde kinderboekenschrijver Kevin Crossley-Holland vertelde de verhalen opnieuw. Margaretha van Andek vertaalde ze op sprookjesachtige literaire wijze, en Susan Varley maakte er tekeningen bij om in te verdwijnen. Sprookjes om heerlijk bij weg te dromen, een aanrader om tijdens het eten/drinken voor te lezen of wanneer je werkt rondom het thema Sprookjes. 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie