Je bekijkt nu Review: Krabbel en Nies

Review: Krabbel en Nies

Altijd al eens willen weten wat twee zwerfkatten de hele dag doen? Dan moet je zeker het boek ‘Krabbel en Nies‘ lezen van de schrijver Peter Feller.  In combinatie met de illustraties van Marieke Nelissen is dit een mooi avonturenboek over twee zwerfkatten.

De inhoud
Krabbel en Nies zijn broer en zus die er zelf voor gekozen hebben om zwerfkatten te worden. Dat is niet altijd even makkelijk, want een slaapplaats en eten zijn nooit zeker in het zwervers bestaan. Op een dag ontmoeten ze de ekster, IJtje en Buster, de mopshond. IJtje zorgt er voor dat ze een slaapplaats en een goede eet plek hebben. Hij brengt ze namelijk in contact met Oidipoes, die in een Grieks restaurant woont. Een prima leven voor twee zwerfkatten. Het is alleen jammer dat Poeli de Verschrikkelijke ook in de buurt woont. Deze grote zwarte kat heeft het op Krabbel en Nies gemunt. Vaak als ze iets lekkers te eten hebben, weet hij hun te vinden en gaat hij er met de buit vandoor.

Even lijkt het alsof ze een nieuwe bewoner in de kelder krijgen. Picasso vind het eten wat hij krijgt van zijn verzorgster niet lekker. Als hij een nachtje bij haar wegblijft heeft ze de boodschap begrepen en krijgt hij lekkerder eten. Picasso trekt veel met Krabbel en Nies op. Zo krijgen ze er steeds nieuwe vriendjes bij die komen en gaan. Onder andere Bowie, de Engelse kat en Truffel en Bonbon, die het enorm goed hebben en nog nooit buiten de tuin zijn geweest.
Zal het ze lukken om met hun vrienden Poeli de Verschrikkelijke de baas te worden?

De illustraties
Er is een mooie balans tussen de hoeveelheid tekst en illustraties. Niet te veel illustraties zodat je lekker kunt lezen, maar wel genoeg voor de afwisseling en de sfeer. Marieke Nellisen maakt gebruikt van kleine illustraties, maar ook pagina vullende illustraties. Daarbij tekent ze gedetailleerd en werkt ze met inkt, potlood en aquarel. Dat geeft een bepaalde zachte uitstraling. Er zit humor in de illustraties en het is een mooie ondersteuning voor het verhaal.

krabbel-en-nies

Mijn mening
Als jouw kind tussen de 4 en 6 jaar is en daarbij ook een kattenliefhebber, dan is dit boek een schot in de roos. Met de mooie en grappige illustraties en de humor die in het verhaal zit zal het een feest zijn om dit voor te lezen.

Ik vond het zelf erg verfrissend om eens een verhaal vanuit kattenperspectief te lezen, omdat je de dingen die je in het dagelijks leven van een kat ziet echt herkend in het verhaal. Dat maakt de avonturen die Krabbel en Nies beleven heel realistisch. Jammer vind ik dat er  twee keer wat ruwer taalgebruik voorkomt in het boek. Echter kun je dit heel makkelijk omzeilen door het niet voor te lezen of de zin wat anders te verwoorden.

Krabbel & Nies
Auteur: Pieter Feller
Illustrator: Marieke Nelissen
Uitgever: LS Amsterdam
Prijs: €15,99

Klik hier om het boek te bestellen.

Review: Krabbel en Nies

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie