Je bekijkt nu Boekentip: Het grote vouwboek

Boekentip: Het grote vouwboek

Geef jij les in de onderbouw? Dan mag Het grote vouwboek absoluut niet in je boekenkast ontbreken! Janet de Vink heeft een prachtig vouwboek met wel 75 originele vouwvoorbeelden gemaakt waar de kinderen veel plezier aan zullen beleven!

In deze blog vertel ik je graag meer over dit vouwboek.

Vouwjuf Janet de Vink
Wellicht volg je de vouwjuf al wel op Facebook. Ze inspireert al sinds 2015 haar volgers met de mooiste vouwwerkjes. Haar doel is om het vouwen na de kleuterperiode door te laten gaan naar de middenbouw en bovenbouw van de basisschool.

In Het grote vouwboek gaat Janet uit van de basisvouwsels van de doorgaande lijn van Fröbel, een bekend ontwikkelingspsycholoog. Alleen de 16 vierkantjes en de vlieger zijn qua volgorde omgedraaid.

Het grote vouwboek
Het boek begint met een introductie over de vouwjuf en een korte inleiding over de achtergrond van de vouwvoorbeelden.

Daarna volgen diverse vouwvoorbeelden met rechte vouw (staand, liggend), recht kruis, schuine vouw, schuin kruis, 16 vierkantjes, vlieger, dubbel vierkant, dubbele driehoek, molenbasis en Fröbelbasis.

De vouwvoorbeelden zijn geïnspireerd op prentenboeken, seizoenen en feesten. Bekende figuren komen aan bod, denk aan Rupsje Nooitgenoeg, Elmer, De mooiste vis van de zee, Opa Brom, Boer Boris en zelfs Agent en Boef.

Ten slotte worden er ook vouwvoorbeelden gegeven voor de cijfers 0-10 en de letters van het alfabet. Ontzettend leuk voor kinderen uit groep 3!

Janet pleit vooral voor combinatiewerkjes waarbij het vouwen een onderdeel is van het kunstwerk. Bij veel voorbeelden geeft ze dan ook tips hoe je het vouwwerkje kunt uitbreiden. Ook achterin het boek geeft ze hier een uitleg over met inspirerende voorbeelden.

Lees ook eens mijn review over het vouwboek Supervliegtuigen.

Het grote vouwboek

In de klas
Het grote vouwboek is echt een musthave voor leerkrachten in de onder- en middenbouw. Zeker wanneer je met thema’s en aan de hand van prentenboeken werkt.

Er staan ontzettend veel voorbeelden in die je kan gebruiken. Ik vind het vooral ook zo leuk dat je er weer een eigen draai aan kan geven. Alle vouwvoorbeelden zijn in kleur afgedrukt en dit maakt het heel duidelijk en overzichtelijk.

Daarnaast zijn de verschillende stappen die de kinderen moeten doorlopen heel helder uitgelegd. Wat oudere kinderen kunnen hier al heel goed zelfstandig mee aan de slag gaan.

Kortom een aanrader en echt een boek dat je het hele jaar door kunt gebruiken! Ook een heel leuk boek om cadeau te doen aan een leerkracht onderbouw (to be).

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Het grote vouwboek
Auteur: Janet de Vink
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: €19,99

Het grote vouwboek

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie