Je bekijkt nu Review: Pretpark de Poepfabriek

Review: Pretpark de Poepfabriek

Ik kreeg van uitgever LS Amsterdam een mooi en informatief prentenboek opgestuurd, namelijk Pretpark de Poepfabriek. Dit prentenboek is geschreven door Marja Baseler en  Annemarie van den Brink. De illustraties zijn van Tjarko van der Pol.

Het verhaal
De vader van Pim en Pollie werkt in de fabriek voor Poep- en darmonderzoek. Wat hij precies onderzoekt is Top secret. Op een dag is er iets aan de hand, maar vader wil niets loslaten. Daarom besluiten Pim en Pollie om zelf maar op onderzoek uit te gaan. Via een lange gang komen ze in de Poepfabriek. Daar komen ze werknemer Karel tegen, ze overtuigen hem ervan dat ze van de problemen in de fabriek af weten.

Karel vertelt dat ze last hebben van een verstopping en dat ze de fabriek waarschijnlijk moeten sluiten. Hij  laat de kinderen het lab zien. Daar zijn de werkers druk bezig met poeponderzoek. Ineens moet Karel naar de wc en stuurt de kinderen alvast naar de volgende ruimte. Vanaf dat moment volgen de kinderen de route van ‘hap tot plons!’. Ze gaan via de mond, maag, dunne darm, dikke darm naar de endeldarm (enkeltje ‘end).

Review: Pretpark de PoepfabriekDe kinderen leren op deze manier alles over de slimme fabriek in hun buik. Uiteindelijk bedenken ze een briljant plan waardoor de fabriek open kan blijven De fabriek wordt een pretpark met informatiecentrum! In Pretpark de Poepfabriek kunnen kinderen een kijkje nemen in hun eigen buik en darmen. Waar blijft het eten als je een hap neemt? Wat is poep eigenlijk? En hoe poep je? Waar komt buikpijn vandaan?

De auteurs verpakken toegankelijke en praktische informatie over alles wat met je buik en darmen heeft te maken in een spannend verhaal met leuke woordgrapjes. Denk aan ‘bangeschijter’ of ‘kak!’. Het verhaal wordt afgewisseld met informatieve stukjes, grappige weetjes, een grote poepquiz, tips voor nog meer poepplezier en prachtige illustraties!

De illustraties
Ik vind de illustraties echt geniaal, het maakt ‘de fabriek’ in ons lichaam heel inzichtelijk. Je kunt je zo een nog betere voorstelling van het verteringsproces maken. Daarnaast zijn ze ook heel kleurrijk en ontzettend grappig. De illustraties zijn vrij gedetailleerd,  je moet de kinderen zeker de kans moet geven om de platen ook individueel te bekijken. De laatste bladzijden bevatten paginagrote illustraties zonder tekst. De kinderen kunnen op deze platen de pretpark goed bekijken.

Review: Pretpark de Poepfabriek

In de klas
Ik werk in de klas met de thema’s van Lijn 3 en bij het thema ‘Mijn lijf’ past dit boek echt perfect. Dit boek zou je heel goed als leidraad voor het thema kunnen gebruiken. Het is namelijk een prenten- en informatieboek tegelijkertijd. Daarnaast is het ook voor groep 3/4 uitermate geschikt, het is een grappig verhaal en zeker niet saai of specifiek voor kleuters geschreven.

Na het voorlezen kun je de kinderen het boek in groepjes laten bekijken. Je zou ze van te voren vragen kunnen laten bedenken en de antwoorden in het boek kunnen laten opzoeken. Ook zouden ze met de informatie weer zelf een tekst kunnen schrijven. Of laat ze de fabriek knutselen en ouders of andere kinderen een rondleiding geven van ‘hap tot plons’. Genoeg mogelijkheden met het boek, dus wat mij betreft echt een aanrader!

Pretpark de Poepfabriek
Schrijver: Marja Baseler en  Annemarie van den Brink
Illustrator: Tjarko van der Pol
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Prijs: €15,99

Klik hier om het boek bij Bol.com te bestellen.

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie