Je bekijkt nu Review: Zijn we weer vriendjes?

Review: Zijn we weer vriendjes?

In de eerste weken van het schooljaar is het altijd belangrijk om veel aandacht te geven aan groepsvorming. Ik lees graag prentenboeken voor (ook in groep 3/4 nog gewoon!) en probeer aan te sluiten bij het thema in de klas. Het prentenboek ‘Zijn we weer vriendjes‘ past goed binnen het thema ‘vriendschap’ of ‘welkom op school’. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Zijn we weer vriendjes
Je kent vast het bekende doorfluisterspelletje wel waarbij de boodschap vaak steeds iets meer veranderd. Max en Joris spreken ook op deze manier met elkaar. Vroeger waren ze de beste vrienden, maar op een dag kregen ze ruzie. Eigenlijk weten ze niet eens meer wie er was begonnen, maar ze zeggen geen woord meer tegen elkaar. En als ze iets zeggen, dan alleen via hun vrienden.

Alle dieren zijn moe van de ruzie tussen Max en Joris. Ze hebben eigenlijk helemaal geen zin om boodschappen door te geven. De dieren luisteren niet zo goed meer naar Max en Joris en geven anderen de opdracht om de boodschap door te geven. Bij elke dier verandert de boodschap weer. Uiteindelijk geef Geit de boodschap door aan Max. Eigenlijk was dit helemaal niet wat Joris gezegd had, maar het zorgt er wel voor dat Max en Joris weer vrienden worden!

De illustraties
Ik vind het echt een prachtig prentenboek. Het verhaal is heel kort en krachtig neergezet, vooral de illustraties beelden de emoties en gedachten van de dieren uit. Het is een prentenboek van groot formaat waardoor de gezichtsuitdrukkingen duidelijk af te lezen zijn. Dit maakt het boek heel geschikt om met de hele klas te lezen.

In de praktijk

  • Bespreek de gezichtsuitdrukkingen en emoties van de dieren. Hoe kijken ze? Waarom doen ze dat?
  • Wanneer heb jij weleens ruzie met een vriendje? Hoe kijk je dan?
  • Speel het fluisterspelletje door een boodschap in de kring door te geven. Is de boodschap hetzelfde gebleven? Hoe kom dit? Hoe kun je ervoor zorgen dat een boodschap goed wordt overgebracht?
  • Dit boek kun je ook goed gebruiken bij een voorstelling of kort toneelstuk tegen pesten. Zet een aantal kinderen op een rij, elk kind is een ander dier en laat de kinderen de boodschap doorgeven.

Zijn we weer vriendjes
Auteur: Katja Reider
Illustrator: Henrike Wilson
Uitgever: De Vier Windstreken
Prijs: €14,50

Klik hier om het boek te bestellen.

Review: Zijn we weer vriendjes?

 

 

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie