Je bekijkt nu Review: Moet je zien!

Review: Moet je zien!

Je hebt het vast zelf wel eens gehoord van je eigen kind of van de kinderen uit je klas. “Moet je zien, mam”! “Kijk eens juf!”. Het prentenboek ‘Moet je zien!’ is een herkenbaar en gemoedelijk verhaal passend bij het thema herfst. Lees dit blog als je er meer over wilt weten.

De inhoud
Egel vindt een tak. Hij ziet er al snel iets anders in, namelijk een zwaard. Zijn grote vondst wil hij graag delen met zijn vrienden Muis, Merel en Mol. Die kijken echter niet op of om. Hij probeert hun aandacht te trekken maar dat mislukt.

Egel laat zich niet snel uit het veld slaan en bedenkt nog meer leuke dingen die hij met zijn tak kan doen. Helaas zijn Muis, Merel en Mol nog steeds niet geïnteresseerd. Zij maken ruzie om een mobieltje.

De regen brengt echter uitkomst, want dan willen alle vrienden maar al te graag schuilen in de tent die Egel heeft gemaakt van zijn tak. Ook al breekt de tak, Muis haar interesse is gewekt en zo worden er nog veel meer dingen bedacht.

De illustraties
De mooie getekende illustraties geven het verhaal goed weer. Hierdoor kan een kind die het boek nog eens alleen bekijkt het verhaal goed volgen. Centraal staan de vier vrienden, die waarheidsgetrouw zijn weergegeven. Verder draait het natuurlijk om wat er allemaal van de tak wordt gemaakt. Ook wordt heel zijdelings de omgeving weergegeven. Dit alles vanuit het perspectief alsof je zelf één van de vriendjes bent.

In de praktijk
De verhaallijn is vrij eenvoudig, maar je kunt er wel actief mee aan de slag in de klas. Ik geef je een aantal suggesties.

  • De vrienden van Egel hebben alle drie een naam die begint met de letter ‘m’. Bied de leerlingen deze letter aan. Kennen ze nog meer dieren die deze beginletter hebben? Of zijn er kinderen in de klas waarvan de naam met deze letter begint?
  • Egel vindt een tak, maar verzint er van alles mee. Praat met de kinderen over dingen die zij wel eens gevonden hebben en op een andere manier hebben gebruikt.
  • Terwijl Egel allerlei leuke dingen bedenkt, maken zijn vrienden ruzie. Bespreek met elkaar wat ze zien gebeuren en of ze dat zelf ook wel eens meemaken. Wat kun je in zo’n situatie doen?
  • In het boek zegt Egel elke keer: “Kijk, mijn tak is een…..”. Laat de kinderen deze zin afmaken en er een tekening over maken.
  • Helemaal gaaf is om takken te gaan zoeken in de buurt of ze door de kinderen mee te laten nemen en hun idee echt te laten uitvoeren. Je zult verstelt staan door wat ze bedenken!

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Moet je zien!
Auteur: Milja Praagman
Uitgever: Leopold
Prijs: €14,99

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie