Je bekijkt nu Boekentip: Ssst! De tijger slaapt

Boekentip: Ssst! De tijger slaapt

Op 24 januari is de opening van de Nationale voorleesdagen 2018. Tijdens deze dagen staat het voorlezen van prentenboeken centraal. Het boek Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup is verkozen tot het Prentenboek van het Jaar 2018. Dit prentenboek zal centraal staan tijdens De nationale Voorleesdagen. In deze blog wil ik graag wat meer vertellen over het prentenboek en tips geven hoe je de Voorleesdagen op een leuke manier kan vormgeven.

Ssst! De tijger slaapt
De tijger slaapt heel diep. Ssst… We willen haar niet wakker maken hoor. Er is alleen wel een probleem, want alle dieren (ooievaar, een vos, een schildpad, een kikker en een muis) moeten er langs en ze ligt heel erg in de weg. Wat moeten de andere dieren nu doen? Ze hebben haast! En ze hebben ook nog eens allemaal ballonnen bij zich.

Hoe gaan ze dit oplossen? Hoe kunnen de dieren voorbij de tijger komen zonder dat ze wakker wordt? Dat wordt spannend…

Dan heeft Kikker een briljant idee. Hij pakt een ballon en zweeft over de tijger heen. Ook de andere dieren proberen met behulp van een ballon aan de overkant te komen.

Origineel verhaal
Het grappige is dat dit niet lukt zonder de hulp van de lezer. Het kind moet er steeds voor zorgen dat de tijger blijft slapen. Bijvoorbeeld door over de neus te aaien, een slaapliedje te zingen of heel hard te blazen. Zullen alle dieren veilig aan de overkant komen? Ooievaar is als laatste aan de beurt. Pas op voor de ballon…. trouwens waar zijn eigenlijk alle ballonnen voor?

Ik vind het prentenboek ontzettend grappig en leuk bedacht. Het verhaal is niet af zonder de hulp van de kinderen en dit maakt het heel interactief. Het doet mij denken aan de prentenboeken van Hervé Tullet. Voorlezen wordt op deze manier echt heel erg aantrekkelijk!

Ook het einde is briljant! De spanning neemt enorm toe, omdat het steeds moeilijker wordt om Tijger in slaap te houden. Wanneer er uiteindelijk een ballon klapt en Tijger wakker wordt verwacht je dat alle dieren bang zijn voor hem. Dit is helemaal niet het geval; ze deden zo zachtjes om Tijger een verrassingsfeestje te kunnen geven! Ik ben benieuwd of de kinderen dit ook verwachten.

Boekentip: Ssst! De tijger slaapt

Het uiterlijk
Daarnaast ziet het prentenboek er ook nog eens heel aantrekkelijk uit. Er wordt gespeeld met de lettergrootte. Bepaalde woorden worden heel groot afgebeeld, zodat je deze extra dramatisch kan uitspreken (pffiew, dat was op het nippertje he?) of aanwijzingen kan benadrukken (Aai de tijger maar over de buik).

De illustraties lijken met vetkrijt gemaakt te zijn en worden afgebeeld op een verder witte achtergrond. Hierdoor is er verder weinig afleiding en lijken de dieren echt uit het boek te springen. Het is trouwens nergens saai; er worden mooie felle kleuren gebruikt en de afgebeelde ballonnen glinsteren zodat ze net echt lijken!

Activiteiten rondom het prentenboek
Ik snap wel dat Ssst! De tijger slaapt verkozen is tot Prentenboek van het Jaar 2018. Dit boek vraagt echt om over gewerkt te worden.

  • Lees alleen de eerste paar bladzijden voor en laat de kinderen oplossingen bedenken of tekenen. Hoe kunnen de dieren voorbij de tijger komen zonder dat ze wakker wordt?
  • Van het prentenboek kan je heel goed een verteltafel maken. Het verhaal is namelijk prima uit te spelen. Met behulp van een touwtje, rietje en ballon kan je de dieren laten zweven.
  • Je kunt er ook een interactieve voorstelling van maken. Er is een tijger die slaapt op het podium. Om de beurt sluipen de dieren er langs. Laat de overige kinderen vertellen wat het publiek moet doen om de tijger te laten slapen.
  • Uiteraard kan je verschillende werkjes bedenken. De dieren kunnen geknutseld of gevouwen worden. Ook met klei kan je leuke dingen doen.
  • In de gymzaal kan je het verhaal naspelen. Ook kan je de tijger (een kind) laten raden hoeveel kinderen er langs sluipen of laat ze lekker spelen met ballonnen.
  • Natuurlijk vier je aan het einde van het thema ook een leuk feestje.
  • Ook leuk: de vertelplaten bij het verhaal Ssst! De tijger slaapt.
  • Speciaal bij het prentenboek hebben Bette Westera, Diederik van Essel en Zippora Tieman een liedje gemaakt dat je kunt aanleren aan de klas.

Ssst! De tijger slaap
Schrijver: Britta Teckentrup
Uitgever: Gottmer
Prijs: €13,99

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Boekentip: Ssst! De tijger slaapt

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie