Je bekijkt nu Boekentip: Het abc van Kikker

Boekentip: Het abc van Kikker

Ik heb van uitgever Leopold een ontzettend leuk prentenboek gekregen om te gebruiken bij het leren van de letters of het alfabet. Het is een vernieuwde versie over Kikker, namelijk Het abc van Kikker.

Het abc van Kikker
Ik geniet er ontzettend van om juf te zijn van een groep 3. Het is zo leuk om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen naar schoolkind en het leesproces doormaken. Bij de meeste kinderen is er, zeker aan het begin van het schooljaar, erg veel hunkering naar het leren van de letters.

Dit boek is dan ook een leuk middel om te gebruiken eind groep 2 of begin groep 3 wanneer de kinderen interesse krijgen in letters.

‘Zeg Kikker?’ vroeg Rat. ‘Ken jij alle letters al?’
‘Jazeker,’ antwoordde Kikker. ‘Ik ken ze allemaal. Jij toch ook?’
‘Natuurlijk,’ zei Rat. ‘Ik kan lezen en schrijven, en ik spreek drie andere talen. Frans, Duits en Engels. Maar laat jij maar eens horen wat je weet.’
En Kikker begon…

Op elke bladzijde wordt een letter besproken. Het wordt niet heel statisch gedaan, maar het is mooi in een verhaal verweven. Kikker en Rat voeren samen een gesprek waarbij de letters worden besproken. De dieren noemen een woord en vertellen daar wat over.

Wat ik zo goed vind is dat ook de lastige letters, denk aan de c, x en y worden benoemd. Er wordt hierbij een grapje gemaakt. De letter x is fout, want anders zou er geen kruis door staan. Kikker noemt bij y het woord yoghurt, maar Rat vindt dat y meer klinkt als de ij van ijs. Het wordt dus de y van yoghurtijs. Zo zijn er leuke oplossingen bij de woorden bedacht.

Ook de klinkers komen aan bod. Wat ik jammer vind is dat bij bijna alle letters de korte klank (zoals je ze uitspreekt in groep 3) wordt gebruikt, behalve bij de letters e en u. Hierbij wordt de lange klank als e van eend en u van uur gebruikt. Dit vind ik verwarrend. Bij de a wordt bijvoorbeeld het woord alfabet gebruikt, bij de i het woord ik en bij de o het woord ondersteboven.

Hoe gebruik je het boek?
Ik denk dat het goed is om dit boek pas te gebruiken als de kinderen op de hoogte zijn van het alfabet. Wanneer ze doorhebben dat je het alfabet uitspreekt als aa, bee, cee. Wanneer je een nieuwe letter aanleert kan je de bijbehorende bladzijde kopiëren, zodat ze de doelletter kunnen inkleuren.

Het is uiteraard ook een leuk boek om in te zetten wanneer je de kinderen de volgorde van het alfabet aanleert. Bij ons in groep 4 gebruiken we de methode Taal Actief en komt dit begin groep 4 al aan bod. Het abc van Kikker is dan nog prima te gebruiken als introductie op een les over het alfabet. Ook kunnen de kinderen het boek zelf door bladeren om de volgorde van de letters te leren.

Al met al een dus leuk prentenboek met genoeg educatieve mogelijkheden.

Het abc van kikker
Schrijver: Max Velthuijs Rindert Kromhout
Uitgever: Leopold
Prijs: €14,99

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Boekentip: Het abc van Kikker

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie