Je bekijkt nu Thema dieren in de nacht

Thema dieren in de nacht

Ga je binnenkort aan de slag met het thema dieren en zoek je nog een leuke invalshoek? Ga dan eens aan de slag over nachtdieren! Je kunt het prentenboek ‘Wanneer de zon ondergaat‘ als leidraad gebruiken. In deze blog vertel ik je graag meer over dit bijzondere boek en deel ik tips hoe je met dit boek aan de slag kunt.

Liever tijdens het thema dieren over de dierentuin aan de slag? Klik dan hier.

Wanneer de zon ondergaat

Het prentenboek is geschreven door Patricia Hegarty en geïllustreerd door Yas Imamura. Het is niet alleen een prentenboek, maar vooral ook een informatieboek.

Op elke twee bladzijden staat een prachtige illustratie van bijvoorbeeld het bos, het regenwoud en de oceaan. In vier zinnen wordt er iets verteld over de plek en dieren die daar wonen. Wat gebeurt er als de zon ondergaat? Bijvoorbeeld:

De hemel kleur oranje
in de goudgele woestijn.
De vogels zingen nog een liedje
in de laatste zonneschijn.

en

De dieren komen bij elkaar,
want het is al laat.
Het wordt gevaarlijk in het bos
wanneer de zon ondergaat.

De illustraties

Wat het boek zo bijzonder maakt is dat het net lijkt of er in het boek geknipt is. Misschien maakte je vroeger ook wel eens een ‘kleedje’ door het papier een aantal keer dubbel te vouwen en er dan in te knippen? Daar heeft het wel wat van weg.

Door deze ‘kleedjes’ krijg je bijzondere doorkijkjes. Het maanlicht valt bijvoorbeeld door de boomtakken. Of je ziet zwemmen vissen door de waterplanten. Echt heel mooi!

In de praktijk

Aangezien het meer een informatieboek is (er zit niet echt een verhaal met probleem/oplossing in) vind ik dit boek vooral geschikt voor de oudere kleuters en groep 3/4.

Het boek zou je heel goed kunnen gebruiken bij het thema dieren. Het is een originele invalshoek om een periode over dieren in de nacht te werken.

Ik zou de kinderen in groepjes verdelen en ze elk een landschap geven. Elk groepje schildert eerst het landschap op een strook behang. Vervolgens knutselen ze de nachtdieren van dat landschap en schrijven ze er allerlei weetjes bij. Vervolgens kunnen ze dit aan elkaar presenteren.

En wie weet kunnen ze ook wel met de ‘kleedjes’ aan de slag!

Wanneer de zon ondergaat
Schrijver: Patricia Hegarty
Illustrator: Yas Imamura
Uitgever: Veltman uitgevers
Prijs: €13,99

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie