Je bekijkt nu Kinderboekenweek: Kareltje Kat mini-theater

Kinderboekenweek: Kareltje Kat mini-theater

Het is bijna Kinderboekenweek met dit jaar als thema vriendschap. Valentina van @boekavonturen bedacht een mini-theater voorstelling rondom het prentenboek ‘Kareltje Kat’. Een verhaal over een bijzondere vriendschap tussen een straatzanger en een kat. In deze blog vertelt ze er graag meer over.

Bloghop Kinderboekenweek Kom erbij
Deze blog is onderdeel van een bloghop van bekende leerkrachtbloggers over de Kinderboekenweek.  Een leuke manier om kennis te maken met nieuwe blogs! Misschien ben je wel via de blog van juf Maike op mijn website terecht gekomen of begin je op deze website en ga je daarna alle blogs langs.

Juf Maike heeft meerdere blogs over de Kinderboekenweek verzameld en deze in een blogpost beschreven. Ook heeft ze de komende periode veel winacties, dus houd haar website zeker in de gaten!

Neem na het lezen van de blog van Valentina eens een kijkje op de blog van Kinderboekenjuf.nl. Zij zal je weer doorverwijzen naar een nieuwe blog. Een leuke manier om een hoop inspiratie op te doen!

Op de blog van de Kinderboekenjuf vind je allerlei ideeën rondom mini-lessen bij kinderboeken en enkele lesideeën rondom de kinderboekenweek. Aanrader dus; zeker als je tijdens deze periode echt met lezen aan de slag wil.

Vriendschap in de kleuterwereld
“Mama, ik heb honderdtienvijftigduizend vriendjes op school!” zegt Martin trots. “Alleen weet ik hun namen niet meer”.

‘Honderdtienvijftigduizend’ is zijn eigen bedenksel, trouwens. Hij gooit gewoon alle ‘grote’ getallen die hij kent bij elkaar en denkt dat het “superveel” betekent. Superveel vriendjes dus. Geen wonder dat hij al die honderdtienvijftigduizend namen niet kan onthouden!

Maar goed, in de wereld van een vierjarige is dat helemaal normaal. Ook vriendjes worden en dan ineens geen vriendjes meer zijn gaat in kleuterwereld heel snel.

“Vandaag wilde B. geen dinosaurussen samen spelen, hij is mijn vriendje niet meer! Nu is J. mijn ALLERBESTE VRIEND!”. “Vandaag was J. niet op school, ik ben maar met M. gaan spelen, we zijn beste vriendjes nu!”

Ze snappen de sacramentele betekenis van het woord ‘vriendschap’ misschien nog niet helemaal, maar pogingen zijn er. Is iemand met dezelfde interesses mijn vriend? Kan iemand die lange tijd afwezig is nog steeds mijn vriend blijven? Kunnen meisjes met jongens vrienden zijn?

Al die vragen kunnen nu mooi in de Kinderboekenweek besproken worden, want het thema dit jaar is ‘Vriendschap’.

Op zoek naar een titel over vriendschap
Er zijn heel veel prentenboeken over vriendschap. Ik keek mijn ogen uit toen ik op zoek ging naar een goede titel! Vriendschap kan zoveel vormen hebben. Maar wat denken jullie van een vriendschap tussen een straatzanger en een kat?

Klinkt bijzonder, toch? En daarom heb ik ‘Kareltje Kat‘ van Julia Donaldson gekozen. Nou, niet alleen daarom natuurlijk. Ook omdat Julia Donaldson een van mijn favoriete kinderboekenschrijvers is en omdat het verhaal door Alex Scheffler geïllustreerd is

Julia Donaldson en Alex Scheffler vormen een prachtig duo! Eerst heb ik het boek in het Engels gelezen en ik was een beetje bang dat de Nederlandse vertaling het verhaal wat minder leuk zou maken. Maar de vertaling (door Bette Westra) is geniaal!

Het verhaal is nog steeds grappig, lief en tegelijkertijd aangrijpend: het gaat over Piet en zijn trouwe kat Kareltje. Ze wonen op straat en verdienen geld door samen te zingen. Op een dag, door een serie van ongelukkige gebeurtenissen, raken ze elkaar kwijt.

Zo begint het avontuur van Kareltje Kat: hij vindt een nieuw huis en sticht zelfs een gezinnetje! Maar hij kan zijn vriend niet vergeten en blijft hem maar zoeken. Zou het Karteltje lukken om Piet terug te vinden?

Natuurlijk! Want echte vriendschap kan alles overwinnen. Zolang vrienden elkaar maar trouw blijven. En daar gaat dit prachtige prentenboek dus over.

Kareltje Kat voorstelling
Ik wilde al heel lang een klein poppentheatervoorstelling met Martin maken. Het verhaal van Kareltje Kat leek me daarvoor ideaal!

En ik kon eindelijk een van de ‘honderdtienvijftigduizend’ dozen gebruiken, die ik altijd bewaar om ooit iets te knutselen.

Ik heb een niet al te grote doos gekozen (met zijkanten van ongeveer A4 grootte) en heb een opening aan de zij- en bovenkant gemaakt.

Benodigheden en printables:

  

Het toneelgordijn heb ik uit vliegerpapier gemaakt en met een lijmpistool op de doos bevestigd. Zo, het theater is klaar. Nu alleen de acteurs nog.

Ik heb alle personages online opgezocht, uitgeprint, op een rubberfoam vel geplakt en uitgeknipt (om nare papercuts te voorkomen).

Daarna heb ik ze met een plakband aan lange satéstokjes bevestigd.

Daarnaast heb ik ook een affiche en natuurlijk theaterkaartjes gemaakt.  De achtergrond heb ik met Martin gemaakt: ik heb het getekend en hij mocht het inkleuren.

En toen was het tijd om met onze voorstelling te beginnen! Zit iedereen lekker? Licht uit en daar gaan we!

Kareltje kat was een straatzangerskat,
Zijn straatzangersbaas heette Piet….

Ben je geïnspireerd geraakt? Ik hoor graag of jij ook zo’n leuk mini-theater met de kinderen gaat maken. En veel plezier met de blog van Kinderboekenjuf.nl. 

 

Valentina Jacobs

Valentina Jacobs heeft Maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd en vervolgens master Social Work behaald. Tijdens haar opleiding heeft ze onder andere ook in het speciaal onderwijs gewerkt en zo haar passie voor het werken met jonge kinderen ontdekt. Sinds 2012 woont ze in Nederland. Tegenwoordig blijft ze thuis bij haar 5-jarige zoontje en blogt over kinderboeken en "book-based playing".

Geef een reactie