Boekentip: Het konijn, het donker en de koektrommel

Het prentenboek ‘Het konijn, het donker en de koektrommel‘ gaat over een konijn dat niet wil slapen. Maar is het wel zo handig als het altijd maar licht blijft? Een mooi boek om bij te filosoferen en om tijdens het thema ‘heelal’ te gebruiken. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom het thema heelal? Dan moet je dit themapakket zeker eens bekijken.

Het konijn, het donker en de koektrommel
Konijn wil echt niet naar bed, dus bedenkt hij een briljant plan; hij sluit het donker gewoon op in zijn koektrommel! Zo wordt het geen nacht en hoeft hij niet te gaan slapen.

Maar de nacht probeert hem toch over te halen om hem vrij te laten, door uit te leggen dat het donker ook wel veel voordelen heeft. Als het niet donker wordt, kunnen bijvoorbeeld ook de wortels niet groeien! Zou het donker Konijn kunnen overtuigen?

De illustraties
Het prentenboek is geschreven en geïllustreerd door Nicola O’Byrne. Prachtige paginagrote illustraties (verspreid over twee bladzijdes) worden afgewisseld met kleine illustraties. Afhankelijk van hoeveel tekst er op de pagina staat.

De allermooiste illustratie is natuurlijk de koektrommel op een van de laatste bladzijdes. De koektrommel kan namelijk opengemaakt worden! Wanneer het kind dit doet dan verschijnt er een prachtige sterrenhemel. Wauw, zo bijzonder is het donker dus!

In de klas
In de inleiding vertelde ik het al. Je kunt het prentenboek op verschillende manieren en bij diverse thema’s gebruiken.

  • Voor kinderen die bang zijn in het donker.
  • Voor kinderen die niet willen slapen.
  • Om het verschil tussen dag en nacht uit te leggen.
  • Om bij te filosoferen. Wat als er geen donker is? Hoe zou je dat vinden? Wat voor gevolgen heeft dit? Wat zijn de voordelen van het donker?
  • Je kunt ook een koppeling maken naar de Noordkaap waar het in de zomer licht blijft en in de winter donker. Hoe zou het zijn om daar te wonen? Wat voor gevolgen heeft het voor de natuur?

Kortom een mooi prentenboek dat je op verschillende momenten en groepen kunt gebruiken. Het is echt een boek dat gesprekken en discussies uitlokt.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Het konijn, het donker en de koektrommel
Auteur: Nicola O’Byrne
Illustrator: Nicola O’Byrne
Uitgeverij: Gottmer
Prijs: €13,99

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie