Je bekijkt nu Leuke en handige apps voor leerkrachten

Leuke en handige apps voor leerkrachten

Het duurde even, maar ik heb me dan toch ook eindelijk in de wereld van de apps verdiept. Ik vond een ipad in de klas eigenlijk maar onzin en was tot voor kort nog enorm gelukkig met mijn internetloze toetsentelefoon. Nu piep ik wel anders en zit ik eigenlijk te veel aan mijn telefoon geplakt. Zeker voor mijn werk gebruik ik mijn telefoon meer dan ooit, want er zijn ontzettend veel leuke en handige apps voor leerkrachten.

Dit artikel is geschreven is samenwerking met T-mobile. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

Ik geef je graag een aantal tips en ik ben ook erg benieuwd naar jullie suggesties.

Evernote
Deze app geeft je de mogelijkheid om je ideeën vastleggen, te laten groeien en te delen, op verschillende apparaten. Vaak als ik in de trein naar de HU zit denk ik na over de nieuwe thema’s. Evernote is heel handig om takenlijsten aan te maken of om notities op te schrijven.

Pinterest
Moet ik nog meer zeggen? Pinterest is eigenlijk de grootste vriend van alle leerkrachten. Ben je inspiratieloos dan biedt Pinterest altijd wel een oplossing. Ik gebruik het voor les- en themainspiratie, maar gebruik het ook op persoonlijk gebied voor recepten en interieurideeën.

Teacher’s pick
Misschien ken je het idee van Marcel Scheimer van de houten naam stokjes wel? Dit is eigenlijk net zo iets. Je vult alle namen van de klas in en je kunt met behulp van de app ‘namen’ trekken. Super makkelijk en snel.

TooNoisy
Deze app is een geluidsdector die een alarmbel laat rinkelen als het volume van de leerlingen te hard wordt. Je kunt er gelijk een consequentie aan koppelen, maar je kunt het ook gebruiken om meer inzicht te geven in hoe hard de kinderen met elkaar mogen praten. Heel handig!

Leuke en handige apps voor leerkrachten
Onderwijs tip tool
Dit is een gratis App boordevol met kant en klare werkvormen en ‘energizers’ voor gebruik in de klas! Leuke tussendoortjes of een motiverende start van de dag in het klaslokaal! Deze mag als leerkracht eigenlijk niet op je telefoon ontbreken!

SonicPics
De meeste kinderen zullen ‘verhalen’ vooral associëren met taal en lezen. Maar de woorden en zinnen van een verhaal vormen beelden in ons hoofd. Daarom zijn verhalen ook geschikt als uitgangspunt voor beeldende activiteiten in de klas. Als je dat combineert met het gebruik van computer of tablet is succes verzekerd. Hoe? Maak een film van een verhaal! Zet alle plaatjes en de begin- en eindpagina  met behulp van de app SonicPics in de goede volgorde als een diashow.

Thinglink
Een ontzettend mooie app voor het zelfstandig leren. Het is een online programma waarmee je gemakkelijk ‘interactieve afbeeldingen’ kunt aanmaken. Dit zijn foto’s waarop je aanklikbare punten kiest en daar vervolgens een informatievenstertje aan koppelt. Door het aanklikken van de tag opent zich een venster en kan de aanvullende informatie gelezen of bekeken worden. De aanvullende informatie kan bestaan uit tekst, beeld, geluid, filmpjes. Zo kun je via beeldmateriaal uitleg geven.

Animoto
Dit is een heel handige app om een 30 seconden durend filmpje te maken. Je maakt het filmpje met plaatjes of foto’s. Leuk om bijvoorbeeld een filmpje van een excursie of activiteit te maken en deze op de schoolwebsite te zetten.

TED
Zit je in de auto of heb je niks te doen? Luister dan eens naar een TED-talk. De leukste TED-talks voor onderwijsmensen vind je hier.

Al bovenstaande apps zijn te downloaden in de Istore. Ben je nog op zoek naar een voordelig geprijsde iPhone neem dan eens een kijkje op de website van T-mobile. Kijk voor meer handige en leuke apps eens op de website van Meester Sander. Hij is een echte kenner op ICT-gebied in combinatie met het onderwijs.

Welke handige apps gebruik jij in het onderwijs?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Aniek

  WRTS is ook heel handig voor docenten! Je kan met een gratis account woordenlijsten klaarzetten voor je klas of een interactieve quiz maken. Zo’n quiz is erg geschikt om de voorkennis te testen, de les op een leuke manier te starten of aan het einde testen hoeveel de leerlingen van de lesstof hebben onthouden.

 2. Henriet

  Ikzelf gebruik Pinterest. Fantastische app. Ik heb er al zoveel leuke ideeën vandaan kunnen halen.

 3. Britt Kraak

  Classdojo! Dit is echt een heel succesvol beloningssysteem met het digibord. Ieder kind krijgt een eigen monstertje en die monstertjes projecteer je op het digibord tijdens bijvoorbeeld zelfstandig werken. Via het digibord zelf of via de app op je telefoon/ipad kun je de kinderen punten geven voor alles waar je maar beloningen voor kunt geven. Dat gaat van ‘Goed op je stoel zitten’ tot ‘Snel opgeruimd’. Deze kun je zelf invoeren. Is in mijn klas erg effectief en leuk! De kinderen zijn betrokken, omdat ze een inlogcode mee naar huis kunnen krijgen om hun monstertje te personaliseren, zodat ze hun zelfgemaakte monstertje de volgende dag op het bord zien staan.

 4. Tamara

  Ik gebruik heel veel Kahoot! Als leerkracht ga je naar getkahoot.com, schrijft je gratis in, en je kunt zelf quizzen maken of de ruim 1.5 miljoen bestaande doorbladeren. De leerlingen zijn er gek op, al vanaf 6 jaar! Je kunt iedere telefoon met internet of IPad of computer gebruiken. Kahoots zijn bruikbaar voor ieder vak. Je kunt de voorkennis van de leerlingen testen of kijken of ze de les begrepen hebben. Ik gebruik het bijna altijd aan het einde van de les als een “beloning” (als ze niet braaf zijn, geen Kahoot!)

Geef een reactie