Je bekijkt nu Wat wordt jouw herfstthema in de klas?

Wat wordt jouw herfstthema in de klas?

Wat kies jij voor herfstthema? Elke periode wil je weer een origineel en goed thema neerzetten. Als oktober begint en de bladeren  verkleuren, komen ook de nieuwe thema-ideeën weer opzetten.

In dit artikel vind je een mix van herfstideeën, waar je als kleuterleerkracht (of ouder) in de herfst ‘iets mee kunt’. Bovendien geef ik bij elk deelthema een originele hoeksuggestie voor jou in de klas.

Boom
In de herfst veranderen de bomen nog wel het meest. Daarom kun je dit goed als herfstthema nemen voor je groep. Bekijk echte bomen en ga de natuur in. Kinderen leren nieuwe woorden als boomschors, stam of nerf.

Hoeksuggestie: heb je een verhoogde hoek in je groep? Bouw van wat planken een boomhut! Of maak een crea-winkel met bakken met kastanjes, eikels, hazelnoten en andere herfstvruchten.

Zet daarbij stukken oase, waarmee kinderen zelf herfststukjes kunnen maken en verkopen in de winkelhoek.

Boomgaard
Zelf ben ik deze week gestart met het thema ‘In de boomgaard’. In onze omgeving is de appel- en perenpluk volop bezig. Dus is het ook erg mooi om een excursie naar een echte boomgaard te doen.

Je kunt bij dit thema ook koken en bakken. Denk aan appelflappen, een perencake of appelmoes maken.

Hoeksuggestie: richt een landwinkel in met appels, peren, flesjes sap, potjes appelmoes e.d. De kinderen kunnen hiervoor ook lege verpakkingen meenemen van thuis. Dit verhoogt tevens de betrokkenheid.

Wat kies jij voor herfstthema? In dit artikel vind je een mix van herfstideeën, waar je als kleuterleerkracht (of ouder) in de herfst 'iets mee kunt'.

Bosdieren
Zoom deze herfst eens in op de verschillende dieren die leven in het bos. Je kunt denken aan de egel, de das, de vos, de beer, de eekhoorn, de wezel, de hermelijn, de ree, het hert, het wilde zwijn, roofvogels….

Goed voor de woordenschat dus ook! Natuurlijk kun je bij dit thema de kleine diertjes betrekken, die in het bos leven. Extra leuk wordt het natuurlijk als je naar een echt bos gaat om daar dieren tegen te komen… Of bezoek eens een hertenkamp in de buurt.

Hoekensuggestie bij dit thema: een dieren-onderzoekhoek met vachten, sporen, loeppotjes en vergrootglazen, grote prenten van de dieren, geluiden op cd. Wat ook kan is een dierenarts-hoek, leuk rondom dierendag.

Boswachter
Zeker als je school in de buurt staat van een groot bos, woont er altijd een boswachter in de buurt. Nodig hem uit om te vertellen over zijn mooie werk.

Wie weet mogen jullie met hem mee op excursie. De kinderen leren veel over het bos in hun buurt, verschillende diersoorten, maar ook over het milieu.

Hoeksuggestie: bouw een vogelkijkhut met camouflagenetten over een donkergroene visparaplu of een grote donkergekleurde tent.

Paddenstoelen
Ooit sprak ik een leerkracht die met veel enthousiasme werkte over paddenstoelen. Ze hadden heerlijke champignonsoep gemaakt met de klas en een kwekerij van deze paddenstoelen bezocht. Kinderen leren veel nieuwe woorden, zoals hoed, spoor en schimmel.

Hoeksuggestie: kweek champignons in de klas, maak een paddenstoelenwinkel waar de kinderen (nep)bakjes met champignons en andere paddenstoelen verkopen.

Ook een onderzoeksles met spiegeltjes om onder de hoed te kijken, mag niet ontbreken. En laat de leerlingen ook eens gericht paddenstoelen natekenen. Biologie geven ze zéker niet alleen in groep 3 – 8 ;-)

Wat kies jij voor herfstthema? In dit artikel vind je een mix van herfstideeën, waar je als kleuterleerkracht (of ouder) in de herfst 'iets mee kunt'.

Pompoenen
Je kunt pompoenen en kalebassen alvast kweken in de lente/zomer, misschien in de schooltuin. De planten overwoekeren wel gauw van alles en hebben veel ruimte nodig. Met mijn groep heb ik eens zaadjes geplant in de tuin voor ons klassenraam.

Mooi om de plantjes te zien groeien. En dan kun je ze zelf oogsten! Heb je ze niet, dan is er misschien een enthousiaste ouder met een moestuin die ze voor je wil kweken!

Hoeksuggestie: met de kalebassen en pompoenen richt je een leuk marktkraam in of kun je herfststukjes maken.

Spinnen
Spinnen… er zijn genoeg prentenboeken die over dit onderwerp gaan. De diertjes met 8 poten spreken tot de verbeelding van kinderen. Het weven van een web en het vangen van vliegjes en mugjes, er zijn genoeg herfstliedjes over te vinden.

Hoeksuggestie: onderzoekhoek met echte spinnen, bladeren en takjes, in glazen bakken. Je kunt ook in een hoek een groot web ophangen en spinnen-handpoppen neerleggen, waarmee de kinderen dan een verhaal uitspelen wat jij hebt voorgelezen. ‘De spin die het te druk had‘ van Eric Carles is hier een mooi voorbeeld van.

Het weer
In ons land wordt er vaak over het weer gepraat. Niets is zo veranderlijk, afijn, je kent het wel… Storm of regen, daar kunnen we best tegen!

Als je in de herfst over het weer werkt, komen in je huishoek natuurlijk spullen zoals paraplu’s, zonnebrillen, regenlaarzen, een rekenpak, sjaal, wanten en dikke jassen.

Hoeksuggestie: bouw een NOS-journaal-weer-studio na, waarin kinderen het weer kunnen presenteren.  En neem dit natuurlijk een keertje echt op, zodat het daarna teruggekeken kan worden.

Uitdagende opdrachten
Kan jouw groep 2 wel wat uitdaging gebruiken? Linda heeft een themabundel voor begin groep 3 (en pientere kleuters van groep 2) gemaakt waarbij spelenderwijs wordt gewerkt aan de leerlijnen die tijdens de eerste maanden van groep 3 aan bod komen. Dit alles rondom het seizoen herfst: de bosdieren en het bos komen uitgebreid aan bod.

Het is een prachtig kant-en-klaar pakket geworden met 8 taalspellen, 9 rekenspellen, tips en ideeën voor de (thema)hoeken en wereldoriëntatie, woordkaarten en een poster. Het pakket heeft in totaal 138 bladzijden. Je kunt het gewoon printen, het is een pdf-bestand.

Wat kies jij voor herfstthema? Ik wens je in ieder geval stormachtig veel plezier met je kleuters!

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Debora

  Leuk! Draai ook eens Herfst van de vier jaargetijden van Vivaldi. Deden ze vroeger op onze school als we gingen tekenen over de herfst. Het feit dat ik het nog weet, zegt al genoeg. Ik vond het zo indrukwekkend! (Nu met YouTube is dat helemaal simpel en krijg je de plaatjes over de herfst erbij!

  1. Carolien

   Wat een leuke tip van dat muziekstuk! Ga ik eens uitproberen!

 2. Maaike

  Hele leuke ideeen, dank je wel!

Geef een reactie