Je bekijkt nu Loose parts in de winter

Loose parts in de winter

Ga je rondom het thema winter werken, dan is het heel leuk om dit te combineren met loose parts. Wat dit precies is en hoe je dit kunt aanbieden vertel ik je graag in deze blog.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Houtspel.nl.

Loose parts

De term ‘loose parts’ hoor je tegenwoordig steeds vaker. Het zijn kleine onderdelen, zonder bepaald doel, die met elkaar gecombineerd kunnen worden. Hierdoor wordt de verbeeldingskracht, fantasie en creativiteit gestimuleerd.

Je kunt denken aan kleine steentjes, veertjes, knopen, blokjes, ijslollystokjes en nog veel meer.

Ik kreeg van de webshop Houtspel allerlei mooie houten loose parts materialen en besloot om dit te koppelen aan het thema winter.

Spelen in de winter

Op het houten dienblad, dat door de kleine vakjes heel geschikt is, zie je allerlei materialen liggen. Wat heb ik gebruikt:

Er zullen kinderen zijn die alles gaan sorteren of kinderen die figuren gaan maken. Kinderen kunnen ook hun eigen winterlandschap creëren als je er nog een wit vilten kleed bij legt.

Met het houten pincet oefenen de kinderen hun fijne motoriek.

Sneeuwvlokken

De kinderen kunnen dus lekker zelf met de loose parts experimenteren en spelen. Vinden kinderen dit lastig, dan zou je ook een kleine opdracht kunnen geven. Laat ze bijvoorbeeld een sneeuwvlok (of ijsster) maken.

Ik heb een aantal kaartjes met sneeuwvlokken gemaakt. Deze kunnen de kinderen pakken en namaken of ter inspiratie voor hun eigen sneeuwvlok gebruiken.

Je kunt er ook voor kiezen om een aantal sterren in de lengte door midden te knippen. De kinderen moeten dan goed nadenken hoe de andere helft eruit ziet. Eventueel kunnen ze er een spiegeltje bij gebruiken.

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom de Noordpool? Dan moet je dit spellenpakket zeker eens bekijken.

Ik ben benieuwd; gebruik jij weleens loose parts in de klas?

thema winter loose pars

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie