Je bekijkt nu Rekenen met Karel Daarwind

Rekenen met Karel Daarwind

Volgens Valentina van @boekavonturen is het kinderboek ‘In de voetsporen van Karel Daarwind‘ heel bijzonder. De combinatie van originele illustraties en de humoristische tekst zorgt dat er ondanks de sombere winterse sfeer toch veel gelachen wordt tijdens het voorlezen.

Hoofdpersonage, natuurwetenschapper Karel Daarwind, komt steeds meer vreemde voetafdrukken tegen op zijn erf en bedenkt de meest hilarische verklaringen voor de bijzondere ontdekkingen in de sneeuw!

Zo denkt hij bij vijf voetafdrukken aan een grote wandelende zeester, bij negen aan drie kruipende honden. Bij tien voetafdrukken moet hij zelfs aan een tienpotig buitenaards wezen denken!

Bijzonder kinderboek

Het boek begint als een traditioneel detectiveverhaal, maar eindigt verrassend en grappig. Maar behalve humor, biedt dit boek ook een goede gelegenheid om met rekenen oefenen en simpele rekenvaardgheden te ontwikkelen. Op elke pagina komt Karel steeds meer voetafdrukken tegen en er staat altijd een bijpassend getal bij.

Gek genoeg vond Martin deze getallen het meest fascinerend van het boek. Waarschijnlijk omdat ze van sneeuw gemaakt zijn. Hij wilde meteen proberen of het echt kan (na “De omgekeerde wereld” van ATAK gelooft hij niet zomaar in alles wat in een boek staat). Maar wat doe je als het bijna juni is en je nog wel minstens een half jaar moet wachten??… Dan maken we toch zelf sneeuw!

Sneeuw die nooit smelt

Ik bedenk vaak activiteiten rondom boeken, die reken- en taalvaardigheden bevorderen, maar ik merk de laatste tijd dat ik daardoor vaak een ander leuk aspect van bookish play uit het oog verlies.

De leukste bookish play activiteiten hadden we eigenlijk toen Martin nog klein was: ik liet hem gewoon lekker kliederen en knoeien. Nu doen we dat steeds minder, maar Martin vindt het nog steeds heerlijk. Grotere kinderen hebben het ook gewoon nodig. “Karel Daarwind” bleek het boek te zijn dat ons een gelegenheid gaf om én rekenen te oefenen, én weer even lekker met sensorisch spel aan de slag te gaan.

Je kunt Valentina ook volgen op haar Instagramaccount @boekavonturen.

Eerst ging ik op zoek naar een goed recept voor nep sneeuw. Er bleken heel veel verschillende soorten te zijn, maar voor onze doeleinden had ik een sneeuw nodig die je ook kan gebruiken om cijfers mee te maken. Na een paar dagen experimenteren en overleggen met mijn strenge vijfjarige jurylid, hebben we uiteindelijk voor deze twee recepten gekozen: scheerschuim + baking soda en scheerschuim + bloem.

We strooiden baking soda (ongeveer 500g) en bloem (ongeveer 500-600g) in twee verschillende schalen. Daarna spoten we één fles scheerschuim in beide schalen helemaal leeg. Vervolgens begonnen we met kneden. Het duurde even, maar uiteindelijk kregen we in allebei de schalen een zacht en heerlijk ruikend goedje! Scheerschuim-soda mix lijkt en voelt het meest op echte sneeuw. Scheerschuim-bloem mix lijkt qua structuur ook op sneeuw, maar ziet er een beetje gelig uit. Daar kan je het makkelijkst figuurtjes van maken!

Aangezien het zo warm weer was, hebben we onze nepsneeuw even in de koelkast gezet, zodat het ook lekker koel aanvoelde. Na een half uur hebben we het eruit gehaald, alle sneeuw op een dienblad gedaan en toen kon het spel beginnen!

Spelen in de nepsneeuw

Ik laat Martin eerst even zelf spelen, kneden en voelen en ga ondertussen het boek halen. Ik leg het boek erbij, samen met verschillende soorten cijfers (cijfersstenen, silicone cijfers enz) en allerlei telmateriaal (stenen, magnetische chips enz).

We beginnen met het voorlezen. Bij elke pagina tellen we eerst de voetafdrukken in het boek, daarna maken we even veel afdrukken in onze sneeuw met de vingers. Vervolgens tellen we de voeten van allerlei fantasierijke wezens die Karel Daawind als verklaring blijft verzinnen. We proberen met behulp van telmateriaal makkelijke rekensommetjes op te lossen. Een man heeft twee voeten, plus 3 pootjes van een kreupele hond die hij volgens Karel Daarwind uit kon laten. Het is samen vijf. Twee katten hebben ieder vier pootjes, vier plus vier is acht enz. En we maken er natuurlijk ook steeds het bijhorende cijfer uit de sneeuw bij.

Nadat het boek uit was, klapte ik het dicht, maar Martin merkte er helemaal niets van: zo geconcentreerd was hij bezig met het laatste cijfer uit de sneeuw te maken.

Mooi tel- en rekenboek

Zoals ik al schreef, is “Karel Daarwind” een bijzonder boek. Dit boek geeft kinderen niet alleen de kans om getallen te oefenen, maar laat ze ook zien dat ieder getal daadwerkelijk uit andere getallen kan bestaan. Daarnaast is dit boek dankzij zijn originele sfeer heel goed geschikt voor een mooie senseopatische bookish play (thema winter). En dan heb ik het nog niet eens gehad over het absurde maar echt hilarische verhaal met een verrassend einde!

Als je het mij vraagt, dan is het boek zeker het (voor)lezen waard. Als je het Martin vraagt…. krijg je vast geen antwoord. Hij is nog steeds geconcentreerd bezig om verschillende voetafdrukken in nepsneeuw te maken en mompelt waarschijnlijk iets over kreupele hondjes en inbrekers.

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom de Noordpool? Dan moet je dit spellenpakket zeker eens bekijken.

In de voetsporen van Karel Daarwind
Schrijver: MartiņS Zutis
Illustraties: MartiņS Zutis
Uitgeverij: Boycott
Prijs: €12,50

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

In de voetsporen van Karel Daarwind
Cijfers oefenen in de winter

Valentina Jacobs

Valentina Jacobs heeft Maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd en vervolgens master Social Work behaald. Tijdens haar opleiding heeft ze onder andere ook in het speciaal onderwijs gewerkt en zo haar passie voor het werken met jonge kinderen ontdekt. Sinds 2012 woont ze in Nederland. Tegenwoordig blijft ze thuis bij haar 5-jarige zoontje en blogt over kinderboeken en "book-based playing".

Geef een reactie